Почетак » Актуелно » О Граду
 

У сусрет стогодишњици одбране Србије у првом светском рату

У четвртак 18. јуна, у селу Рам одржана је конференција за медије поводом обележавања сто година од борби за одбрану Стига и Србије у Првом светском рату. Браничевски управни округ, град Пожаревац и општина Велико Градиште припремили су богат и разноврстан програм прославе.

OdbranaSrbije_2

Конференцији је предходио састанак на коме су утврђиване непосредне радње и догађаји како би се на прави начин обележиле битке које су вођене на одбрани Србије 1915. године у октобру месецу. Град Пожаревац и општина Велико Градиште уз подршку Браничевског управног округа приступили су обележавању тих догађаја на најбољи начин на који то могу извести јер се баш у Раму одиграла једна од значајних битака за Србију.

На конференцији су говорили градоначелник Пожаревца Миомир Илић, председник општине Велико Градиште Драган Милић као и чланови Организационог одбора.

Миомир Илић градоначелник Пожаревца, је истакао да сви имају обавезу и задатак  да одају почаст онима који су положили своје животе за Србију. Он је овом приликом напоменуо да је у одбрани Стига учествовало преко две хиљаде српских војника, и сматра да је организација прославе један од начина да се никада не заборави оно што су наши преци учинили.

OdbranaSrbije_1

Драган Милић, председник општине Велико Градиште је истакао да ће зато на овом месту, у Раму, између две скеле, бити подигнуто спомен обележје посвећено јунацима који су дали животе за одбрану отаџбине.

-Никада не треба заборавити оно што се дешавало. Желимо да се одужимо тим јунацима и да дамо посебан значај овом месту и уопште овом крају у одбрани Србије. То је најмање што можемо да учинимо.

Сам програм одржавања почеће у јуну а завршити у октобру. Прво дешавање је на Видовдан, 28.јуна, у градском парку, када ће у 11 сати бити полагање венаца на спомен обележје јунацима страдалим од 1912. до 1920. године, а потом ће се у 12 сати у сали СО Велико Градиште одржати пројекција документарног филма и представљање монографије Историјског архива Пожаревца, Војног архива и Министарства одбране РС “Браничево у Великом рату 1914 – 1918”године. Следећи догађај организоваће се у уторак, 15. септембра, код споменика српског војника у Пожаревцу, где ће свечано бити обележен пробој Солунског фронта и стогодишњице одбране Србије и Стига. Од уторка 6. октобра, до суботе10. октобра, у галерији Народног музеја у Великом  Градишту биће отворена изложба Историјског архива Пожаревац “Стогодишњица одбране Стига 1915 – 2015” године. У среду 7. октобра је централно дешавање,  откривање споменика српским јунацима деветог пешадијског пука, првог позива дунавске девизије, који су погинули у херојској одбрани Стига и Србије 1915. године, од 11:30 биће одржана витуела изложба Историјског архива Пожаревац „Стогодишњица одбране стига 1915-2015.“ док у 12 сати почиње свечана академија уз присуство званичника Владе Републике Србије.

Извор: Реч народа

Подели са другима: Facebook Twitter