Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U toku su radovi na sanaciji i revitalizaciji Muzeja kulturne istorije u Požarevcu

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima obišao je radove na sanaciji Muzeja kulturne istorije. Vrednost radova je preko 22 miliona dinara a rok za završetak radova je 200 kalendarskih dana, radovi su započeti krajem decembra 2022.godine. Inače ovaj objekat je pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika i potiče iz druge polovine XIX veka.

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom izjavio da je objekat u osnovi 150 kvadrata ali da ima suteren sprat i prostran tavanski prostor te je celokupni objekat oko 450 kvadrata. Namena Muzeja kulturne istorije biće da predstavlja život porodice iz druge polovine XIX veka sa posebnim akcentom ka porodici Obrenović koja je veoma značajna za razvoj Požarevca. Pavlović je još dodao da je ovaj objekat bio zatvoren decenijama unazad i da će kada se završe kompletni radovi koji će se izvoditi u više faza biti otvoren za posetioce i da će obogatiti kulturno-turističku ponudu Grada Požarevca.

Direktor Muzeja – dr Gordan Bojković

Direktor Muzeja dr Gordan Bojković je ovom prilikom istakao da je u prethodnom periodu bila izvršena sanacija krova zato što je prokišnjavao i da će sada biti rekonstruisan kompletan objekat računajući građevinske radove, zamenjena je elektroinstalacija a uradiće se i restauracija umetnički oslikanog plafona u centralnom salonu. Za stalnu postavku biće repariran nameštaj koji potiče iz tog perioda.