Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Unapređivanje uslova za raznovrsnu saradnju

Poseta ambasadora Alžira Požarevcu

Posle brojnih susreta i kontakata sa predstavnicima javnog i umetničkog života Požarevca, ambasador Alžira Nj. E. Abdelhamid Šebšub je boravio u poseti ovom gradu  na poziv predsednika Skupštine grada Baneta Spasovića. Cilj posete bio je predstavljanje turističkih i privrednih potencijala grada Požarevca. Tokom radnog dela posete, za ambasadora Alžira prvo je priređen svečani prijem kome su prisustvovali, pored Baneta Spasovića i gradonačelnika Miomira Ilića, i Ivan Savić predsednik gradke opštine Kostolac, kao i članovi Gradskog veća i direktori javnih preduzeća iz Požarevca. Predsednik Skupštine je u svom izlaganju rekao, da u Požarevcu žive vredni ljudi, koji vole svoj grad i žele da se on razvija. Gradski ženski hor “Barili” intonirao je nacionalne himne Alžira i Srbije.

Poseta ambasadora

Poseta ambasadora

-Nama kao ozbiljnom rukovodstvu je glavni zadatak da stvorimo uslove za svako novo radno mesto, i tu kompromisa ne sme da bude, rekao je Spasović i dodao: -Vaša Ekselencijo, gospodine Abdelhamide Šebšub, dragi prijatelji, dame i gospodo… Na samom početku želim da naglasim da je za nas Požarevljane danas poseban dan, dan kada ćemo učvrstiti prijateljstvo sa predstavnicima jedne velike države. Kada kažem velika država ne mislim samo u teritorijalnom i demografskom smislu, već mislim  na burnu istoriju i značajnu kulturnu baštinu koju ste darivali svetu.

Uveren sam da ćete tokom posete našem gradu otkriti krucijalne spomenike i sećanja na istorijske događaje i ličnosti Srbije, koje se nalaze na teritoriji Požarevca. Upoznaćete se sa značajem Požarevačkog mira 1718. godine, gde su dve velike imperije potpisale sporazum koji je kreirao sliku tadašnje Evrope. Saznaćete i zašto je i veliki knjaz Miloš Obrenović izabrao upravo naš grad za svoju drugu prestonicu i da pored strateškog položaja njegova odluka ima velike veze sa prirodnim lepotama kojim obiluje ovaj kraj. Predstavićemo Vam i razloge koje je imala čuvena slikarka Milena Pavlović Barili da joj upravo njen rodni grad bude večita inspiracija u njenom stvaralačkom opusu. Na kraju, videćete i zašto je Ljubičevski višeboj proglašen za jedinstvenu sportsku manifestaciju u svetu.

Pored svega navedenog, danas želimo i da Vam prezentujemo naše privredne potencijale. Tokom prošle godine započeli smo revitalizaciju Industrijske zone i time postavili osnove modernom biznisu, domaćem i stranom, da lakše ulaže u Požarevac. Ovde žive vredni ljudi, koji vole svoj grad i žele da se razvija. Nama kao ozbiljnom rukovodstvu glavni zadatak je da stvorimo uslove za svako novo radno mesto, i tu kompromisa ne sme da bude. Zato  vam se sa ovog mesta obraćam jer nam je svaka preporuka dragocena. Vaša Ekselencijo, svesni vremena u kome živimo i nepostojanja čarobnog štapića od Vas ne tražimo nerealne stvari. Mi sa najpre borimo za preporuke Vašim prijateljima za koje kao zalog stavljamo naš obraz koji garantuje sigurno ulaganje u naš grad. To konkretno znači da sve svoje resurse stavljamo na raspolaganje na obostranu korist.

Iznad svega nabrojanog, ovom posetom želimo da ostvarimo ono što smo, čini mi se, već dobili – iskrenog prijatelja u predstavniku Alžirskog naroda“.

poseta_ambasadora_01

poseta_ambasadora_02

Ambasador Abdelhamid Šebšub je rekao da se nada da će u narednom periodu biti stvoreni povoljni uslovi za saradnju i jačanje veza između grada Požarevca i Alžira, kako kroz mogućnost stvaranja kulturnih veza, tako i na privrednom planu.

-Znam da u vašem gradu ima veoma dinamičnih privrednih subjekata, da je poljoprivreda veoma zastupljena, a da takođe postoji i turizam. Mislim da bi zajednički trebalo da razmotrimo koji su to veliki pravci naše buduće saradnje i da pokušamo da ih i razvijemo. Srpske firme danas rade u Alžiru, rade pre svega na planu vodnih resursa, grade brane, stanove. Mala i srednja preduzeća ostvaruju odlične partnerske odnose alžirske preduzećima. Sudeći samo po broju viza koje izda Alžirska ambasada, rekao bih da postoji dosta intezivna zainteresovanost sa obe strane , rekao je, pored ostalog, ambasdor Alžira.

Nj.E. Šebšub je, takođe kazao, da je nedavno saznao da u Požarevcu postoji Ergela “Ljubičevo”.

-Poznato je da u Alžirskoj kulturi i životu svakog Alžirca, konj zauzima posebno mesto. U našoj zemlji postoji centar u kome se uzgajaju konji, kao i Sajam, tako da postoji mogućnost otvaranja saradnje na tom polju”, dodao je.

poseta_ambasadora_04

Delegacija je nakon prijema, posetila Hipodrom na kome je organizovana prezentacija Ljubičevskog višeboja. Nakon toga obišli su i Ljubičevo, gde je Njegova ekselencija posetila trofejnu salu i upisala se u knjigu utisaka. Ova poseta diplomate iz prijateljske zemlje krunisana je pozivom direktora Ergele, Mirka Stojanovića, da da ime jednom od ždrebadi, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter