Почетак » Актуелно » О Граду
 

Унапређивање услова за разноврсну сарадњу

Посета амбасадора Алжира Пожаревцу

После бројних сусрета и контаката са представницима јавног и уметничког живота Пожаревца, амбасадор Алжира Њ. Е. Абделхамид Шебшуб је боравио у посети овом граду  на позив председника Скупштине града Банета Спасовића. Циљ посете био је представљање туристичких и привредних потенцијала града Пожаревца. Током радног дела посете, за амбасадора Алжира прво је приређен свечани пријем коме су присуствовали, поред Банета Спасовића и градоначелника Миомира Илића, и Иван Савић председник градке општине Костолац, као и чланови Градског већа и директори јавних предузећа из Пожаревца. Председник Скупштине је у свом излагању рекао, да у Пожаревцу живе вредни људи, који воле свој град и желе да се он развија. Градски женски хор “Барили” интонирао је националне химне Алжира и Србије.

Посета амбасадора

Посета амбасадора

-Нама као озбиљном руководству је главни задатак да створимо услове за свако ново радно место, и ту компромиса не сме да буде, рекао је Спасовић и додао: -Ваша Екселенцијо, господине Абделхамиде Шебшуб, драги пријатељи, даме и господо… На самом почетку желим да нагласим да је за нас Пожаревљане данас посебан дан, дан када ћемо учврстити пријатељство са представницима једне велике државе. Када кажем велика држава не мислим само у територијалном и демографском смислу, већ мислим  на бурну историју и значајну културну баштину коју сте даривали свету.

Уверен сам да ћете током посете нашем граду открити круцијалне споменике и сећања на историјске догађаје и личности Србије, које се налазе на територији Пожаревца. Упознаћете се са значајем Пожаревачког мира 1718. године, где су две велике империје потписале споразум који је креирао слику тадашње Европе. Сазнаћете и зашто је и велики књаз Милош Обреновић изабрао управо наш град за своју другу престоницу и да поред стратешког положаја његова одлука има велике везе са природним лепотама којим обилује овај крај. Представићемо Вам и разлоге које је имала чувена сликарка Милена Павловић Барили да јој управо њен родни град буде вечита инспирација у њеном стваралачком опусу. На крају, видећете и зашто је Љубичевски вишебој проглашен за јединствену спортску манифестацију у свету.

Поред свега наведеног, данас желимо и да Вам презентујемо наше привредне потенцијале. Током прошле године започели смо ревитализацију Индустријске зоне и тиме поставили основе модерном бизнису, домаћем и страном, да лакше улаже у Пожаревац. Овде живе вредни људи, који воле свој град и желе да се развија. Нама као озбиљном руководству главни задатак је да створимо услове за свако ново радно место, и ту компромиса не сме да буде. Зато  вам се са овог места обраћам јер нам је свака препорука драгоцена. Ваша Екселенцијо, свесни времена у коме живимо и непостојања чаробног штапића од Вас не тражимо нереалне ствари. Ми са најпре боримо за препоруке Вашим пријатељима за које као залог стављамо наш образ који гарантује сигурно улагање у наш град. То конкретно значи да све своје ресурсе стављамо на располагање на обострану корист.

Изнад свега набројаног, овом посетом желимо да остваримо оно што смо, чини ми се, већ добили – искреног пријатеља у представнику Алжирског народа“.

poseta_ambasadora_01

poseta_ambasadora_02

Амбасадор Абделхамид Шебшуб је рекао да се нада да ће у наредном периоду бити створени повољни услови за сарадњу и јачање веза између града Пожаревца и Алжира, како кроз могућност стварања културних веза, тако и на привредном плану.

-Знам да у вашем граду има веома динамичних привредних субјеката, да је пољопривреда веома заступљена, а да такође постоји и туризам. Мислим да би заједнички требало да размотримо који су то велики правци наше будуће сарадње и да покушамо да их и развијемо. Српске фирме данас раде у Алжиру, раде пре свега на плану водних ресурса, граде бране, станове. Мала и средња предузећа остварују одличне партнерске односе алжирске предузећима. Судећи само по броју виза које изда Алжирска амбасада, рекао бих да постоји доста интезивна заинтересованост са обе стране , рекао је, поред осталог, амбасдор Алжира.

Њ.Е. Шебшуб је, такође казао, да је недавно сазнао да у Пожаревцу постоји Ергела “Љубичево”.

-Познато је да у Алжирској култури и животу сваког Алжирца, коњ заузима посебно место. У нашој земљи постоји центар у коме се узгајају коњи, као и Сајам, тако да постоји могућност отварања сарадње на том пољу”, додао је.

poseta_ambasadora_04

Делегација је након пријема, посетила Хиподром на коме је организована презентација Љубичевског вишебоја. Након тога обишли су и Љубичево, где је Његова екселенција посетила трофејну салу и уписала се у књигу утисака. Ова посета дипломате из пријатељске земље крунисана је позивом директора Ергеле, Мирка Стојановића, да да име једном од ждребади, што је он са задовољством прихватио.

Подели са другима: Facebook Twitter