Почетак » Актуелно » О Граду
 

Уприличен пријем поводом обележавања 10 година од добијања статуса Града

Градоначелник Града Пожаревца, Бане Спасовић, уприличио је традиционални Новогодишњи пријем на коме су, између осталих, гости били одборници, чланови Градског Већа, директори ЈП, установа, војске, полиције али и поједини бивши градоначелници и председници Општине. Повод за овај пријем био је и 178 година постојања локалне самоуправе и 10 година од добијања статуса Града.

Пријем је организован током паузе 14. седнице скупштине Града Пожаревца, када су се из скупштинске сале сви преселили у Свечане салоне, где их је најпре поздравио управо градоначелник.

Бане Спасовић

– Члановима Градског већа желим посебно да се захвалим а члановима њихових породица још и више. Година иза нас обележила је велику жртву свих мојих сарадника јер нисмо обраћали пажњу на радно време, државне и верске празнике, а све како би дошли до резултата за наше грађане. Желим да напоменем да нарочито ценим и поштујем труд који су, у години која је на измаку, за развој нашег града уложили одборници. Мада у јавности многи умањују вашу функцију, подсетићу ту исту јавност у чему се огледа ваш значај. Ви сте, драги пријатељи, директни гласноговорници наших суграђана и имате ту моћ да њихове похвале, предлоге али и критике изнесете јавно, пред скупштинском говорницом. Као људи са интегритетом и високим моралним начелима, сигуран сам да осећате велику одговорност тим звањем, али не као терет већ као велику привилегију. Као припадник странке која је у власти, нарочито уважавам колеге из опозиционих странака и труд који, драги пријатељи, свакодневно улажете у раду скупштине. Наше разлике које можда постоје око пута којим град треба ићи, сигуран сам не постоје када је у питању крајњи, заједнички циљ – модеран и успешан Пожаревац. Светла историја Пожаревца, поред тога да нас инспирише, такође нас обавезује да је познајемо и да се њоме поносимо. Пре него што, у наставку овог формалног дела пријема, о њој нешто више сазнамо, желим вам од срца, све најлепше у новој 2018. години, сваку срећу, личну и професионалну, и свако добро вашој породици, пријатељима и комшијама. – навео је градоначелник.

У наставку се обратила директор Историјског Архива Пожаревац, Јасмина Николић, поводом изложбе чија је тема Хронолошки развој основних самоуправних функција општине, односно града кроз приказ законских прописа који су током два века регулисали област локалне власти у Србији. Иначе, ово је година када се навршава 550 година од првог помена имена града у турским тефтерима, затим 178 година локалне самоуправе у граду и десет година од добијања статуса града.

Јасмина Николић

– Први закон о општинама у историји српске државности донет је 1839. године. У то време Пожаревац је био седиште економски и социјално развијеног пожаревачког округа са седам срезова, 182 села и 88.000 становника. – казала је директорка Архива и између осталог додала

– Напослетку, у периоду од 22. фебруара до 29. децембра 2007. године четворочлани тим на челу са председником општине Пожаревац, предузео је низ конкретних активности према Влади и Народној Скупштини у циљу добијања статуса и управо 29. децембра 2007. године Скупштина Србије доноси закон о територијалној организацији Републике Србије а Пожаревац добија статус града. – речено је о историјским подацима везаним за статус Пожаревца кроз историју.

Након официјелног дела пријема, гости су остали да погледају разне акте, списа и фотографије које се односе на ову тему.