Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

U požarevačkom Centru za kulturu uručena su priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta.

Priznanja su uručili predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Bojan Dinić i predsednik UO CK Požarevac Milutin Avramović.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Požarevac – Jelena Rašić

Ovom prilikom sve goste je pozdravila sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Požarevac Jelena Rašić koja je istakla da je ovogodišnji slogan „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“. Ona je još rekla da je ovaj dan posvećen svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji nesebično daju svoju krv i skreću pažnju javnosti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi. Inače podsetila je da je Požarevac po 12 put najhumanija sredina u Srbiji što govori o humanosti požarevljana. Rašićeva se još jednom zahvalila svim dobrovoljnim davaocima krvi što uzimaju učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i time spašavaju ljudske živote.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović je rekao da se po broju doborvoljnih davaoca krvi Požarevac može pohvaliti da je među najboljima u Srbiji:

Predsednik Skupštine grada Požarevca – Predrag Mijatović

“Za dobrovoljne davaoce krvi kaže se da su specifični ljudi, a sudeći po njihovom broju u našoj zajednici, možemo se pohvaliti da smo po njima posebni i kao grad. Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi je prilika za odavanje priznanja zaslužnima, ali i prilika da vašim primerom podstaknemo i ostale da krenu putem humanosti i dobrovoljnog davalaštva krvi. Humanost je reč koja je neraskidivo vezana za naš grad, koji titule za najhumaniju sredinu više gotovo i ne broji. Razlog tome je što je poenta da ta trka bude što masovnija, a ne ko će prvi proći kroz cilj. Ipak, titula je već godinama među nama i jeste osvojena timskim radom, ali je zasluga i svakog od vas ponaosob. Svih vas, koji ste žrtvovali svoje vreme zarad nečeg tako uzvišenog – a to je ljudski život.“

Tokom 2021. godine CK Požarevac je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije imao 73 akcije gde je prikupljeno 4000 jedinica ove dragocene tečnosti. Ostvareni nivo davanja krvi u odnosu na broj stanovnika u 2021. godini je 5,35 odsto.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter