Почетак » Актуелно » Култура » О Граду
 

Уручене Повеље културе

Традиционална награда, Повеља културе Културно-просветне заједница града Пожаревца, додељује се сваке године за допринос развоју и ширењу културе. Жири који је радио у саставу Галина Павленко Перић, директорка Центра за културу Пожаревац, председник жирија, Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, и Љиљана Дабић, управитељица Фондације Миленин дом, прегледао је све пристигле предлоге и донео одлуку о додели Повеље културе.

Овогодишњи добитници награде су Војислав Трајковић, наставник музике у пензији, Саша Селић, уметнички руководилац КУД „Миленко Стојковић“ Кличевац, Татјана Докмановић, професор ликовне културе у Политехничкој школи, Економско-трговинској школи, Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу, Медицинској школи и Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу.

Данијела Жуковски – председница Културно-просветне заједнице града Пожаревца

Повеља културе је, по речима Данијеле Жуковски, председнице Културно-просветне заједнице града Пожаревца, награда која препознаје допринос појединца или институције на пољу културног деловања.

Присутне је поздравио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Зграда Начелства, за својих више од 13 деценија постојања, запамтила је многе виђене људе које су науци, просвети и култури дали велики допринос. Данас им се неки од вас придружују, потпуно заслужено, захваљујући искључиво својим искуством и постигнутим резултатима. Нарочито резултатима из области културе, просвете и уметности. Ви, даме и господо, као људи који су одабрали да ваш животни пут буде пут стваралаштва и креације, имате велику одговорност. Та одговорност произилази из списка ваших претходника, добитника ове награде, али и осталих великих уметника и научних радника који су Пожаревац и околину звали својим домом. Разлог за страхопоштовање и дивљење је чињеница да уметничко, научно или просветно звање, као и место рођења, вам је оно што имате заједничко са Миленом Павловић Барили, Павлом Савићем, Миливојем Живановићем, Слободаном Стојановићем и многим другима који су овај град задужили и прославили га. Они су сањали велике снове и имали своје узоре на почецима каријере, тако да достигнути део њихове славе није немогућа мисија, нарочито не за вас. Овде желим да се захвалим Културно – просветној заједници Града Пожаревца која пажљиво, током читаве године, прати рад свих појединаца и друштава из области уметности, просвете и културе. Све те податке сабира, вреднује и на крају године слива управо у овај догађај, када ћемо прогласити носиоце најзначајнијих резултата. Наравно, сигурни смо да је кроз то њихово сито успео да промакне још неки бисер уметности и културе, али оно што је за ову област специфично је да ће то суд времена и публике сасвим сигурно исправити. Велико поштовање упућујем овогодишњим лауреатима уз захвалност што су својим достигнућима наставили да проносе добро име овог града када су уметност, просвета и култура у питању.“

Повеље културе су добитницима уручили градоначелник и председница Културно-просветне заједнице.

Свечаност је употпуњена музичким програмом.