Почетак » Актуелно
 

Уручени сертификати полазницима обуке за шивење

У оквиру пројекта “Подршка одрживом запошљавању Рома и Ромкиња на територији Града Пожаревца – Инклузија до старта”данас су уручени су сертификати полазницима обуке за шивење. Укупно је подељен 41 сертификат, а доделили су их градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

Приликом обраћања градоначелник Спасовић је рекао да су најважни резултати овог пројекта то, да је обуку за шивење похађало 55 особа, са тим што је обуку завршила 41 полазница. Купљено је 20 машина за шивење и 1 машина за израду логоа, која ће припасти Удружењу кројача/кројачица које ће бити основано у оквиру пројекта.

Бане Спасовић

Град Пожаревац је са немачком организацијом за међународну сарадњу „ГиЗ“ потписао уговор  о донацији за реализацију пројекта „Подршка одрживом запошљавању  Рома и Ромкиња на територији града Пожаревца – Инклизија од старта“, чија је реализација званично започела 1. децембра 2017. године. Укупна вредност пројекта је око 206 милиона евра. Пројекат реализује град Пожаревац у сарадњи са Удружењем Рома  Браничевског округа и пословним инкубатором „ПО-Старт“ из Пожаревца, а у складу са динамиком пројектних активности.

Један од сегмената пројекта  је успостављање иновативног производног процеса брикетирања. У овом производном процесу биће директно упослено 15 особа, које ће проћи адекватну обуку за рад у овом процесу, набављена је комплетна опрема и машине за целокупан процес производње, као и монтажни објекат за смештај производне линије.

У току је додела субвенција локалним предузетницима кроз куповину опреме у вредности од пет хиљада евра, чиме се планира унапређење пословања тих субјеката, као и повећање запослености циљне групе пројекта, јер је услов за добијање субвенције запошљавање минимум две особе.

Такође, биће ојачан капацитет „старт ап“ и постојећих предузећа кроз систем потребних обука, које ће трајати до 29. децембра.

Владимир Петровић

Владимир Петровић, менаџер пројекта нагласио је да је сама обука била комплексна и сложена. Он је додао да је обука трајала 90 дана, сваког радног дана.

“Свим полазницима обуке честитам на упорности, истрајности и стручности и поред својих великих обавеза. Оно што се данас дешава је један нови модел Ромске породице где сте показали да сте ви оне које доносе одлуке и да сте у могућности и стању да направите позитивну промену у својој локалној заједници. Имате могућност да допринесете развоју ваших породица” напоменуо је Петровић.

Подели са другима: Facebook Twitter