Početak » Aktuelno
 

Uručeni uređaji za teleasistenciju

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić uručio je uređaje za teleasistenciju koji su namenjeni deci sa posebnim potrebama.

Prva škola koja je dobila uređaje je OŠ „Dositej Obradović“.

Donaciju je primio direktor Vojin Milanković. Milanković kaže da je ubeđen da će deca sa posebnim potrebama ove uređaje pravilno iskoristiti. On naglašava da ovi učenici nailaze na velike prepreke i svako pomagalo u ovakvom obliku sigurno će im pomoći u daljem učenju.

Bojan Ilić predsednik požarevačkog parlamenta, istakao je da je lokalna samouprava prepoznala potrebe svih škola i u poslednjih godinu dana intezivno se sprovode programi rekonstrukcije škola. Ilić se nada da će učenici ove uruđeje upotrebiti radi poboljšanja svog znanja i da će im nastava biti olakšana.

Donator ovih uređaja je UNICEF koji je u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku, a u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, realizovao je projekat „Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece“.

Projekat je realizovan od septembra 2015. godine do decembra 2016. godine. Grad Požarevac dobio je sredstva u visini od 3.682,50 USD kako bi nabavio opremu asistivne tehnologije, koja bi u procesu obrazovanja pomogla deci u praćenju nastave koju pohađaju po inkluzivnim programima. Nabavljena je oprema za 23 učenika, po preporuci IRK i uz verifikaciju implementatora Projekta.

Oprema se dodeljuje školama na trajno korišćenje. Oprema se sastoji od: Tableta prilagođenih potrebama učenika, GoTalk Express 32 – komunikacijskog izlaznog govornog uređaja (komunikacijsko pomagalo) sa višestrukim porukama i nivoima. U sklopu opreme je Boardmaker, softver za uspostavljanje komunikacije pomoću štampanih simbola, kao i slika, kod učenika sa nerazvijenim govorom.

Pored OŠ „Dositej Obradović“ oprema je uručena i osnovnim školama „Kralj Aleksandar I“, „Vuk Karadžić“ i „Desanka Maksimović“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter