Почетак » Актуелно » О Граду
 

Ускршњи етно фестивал крај манастира Сестрољин

Ускршњи етно фестивал, 11. по реду, одржан је у свечаној и раздраганој атмосфери крај манастира Сестрољин у насељу Пољани надомак Пожаревца. На овој традиционалној манифестацији представљени су примери народног стваралаштва и традиције, попут традиционалних јела, народне ношње, фарбана јаја …. Организатори фестивала су били Туристичка оргнизација Пожаревац, црквена општина, МЗ Пољана и КУД Младост из Пољане, под покровитељством града Пожаревца.

Са Фестивала

Са Фестивала

 

Манифестацију је отворио градоначелник Пожаревца Миомир Илић, који је у име града Пожаревца пожелео свима добродошлицу и изјавио да се „ова смотра одржава сваке године другог дана Ускрса, на извору српске духовности, културе и обичаја, у порти манастира Сестрољин. Манифестација је организована у духу народног стваралаштва, обичаја и културе, са циљем да се наши обичаји и стваралаштво, као што су стари занати, фолклори, ликовне изложбе, традиционална храна, одећа и обућа, отргну од заборава. Народни обичаји су кроз историју испуњавали једну важну улогу, а то је очување идентитета народа. Данас, у тешким историјским околностима, све је већа тежња да се већина обичаја обнови и утка у квалитет савременог живота. Пољана је успела да сачува моравска и стишка традиционална обележја, наше вредности из прошлости и историјски дигнитет народа овог краја. Град Пожаревац сваке године даје подршку овој манифестацији, на којој су вешти ствараоци и поштоваоци традиције и обичаја обогатили Етно фестивал“.

festival_2

Даворка Митровић, директор Туристичке организације Пожаревац, изјавила је да је циљ да овакве манифестације постану бренд и да је будућност туризма свакако у неговању традиције и народних обичаја и њиховог представљања. Она је додала и да је и ове године окупљен велики број учесника, да манифестација поново има епитет међународне као и да су у жирију који оцењује изложене производе по први пут професионални кувари.

festival_3

Поред бројних житеља околних насеља, Фестивалу су присуствовали и преседник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, његов заменик Милић Јовановић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић, председник градске општине Костолац Иван Савић и његов заменик Саша Павловић, чланови Градског већа Весна Пејић, Срђан Радовановић и Дејан Крстић, као и представници културног живота Пожаревца. По традицији на манифестацији је биран и најлепши штанд, најбоље јело, најлепше ускршње јаје и одржано такмичење у туцању јајима.

Подели са другима: Facebook Twitter