Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Uskršnji etno festival kraj manastira Sestroljin

Uskršnji etno festival, 11. po redu, održan je u svečanoj i razdraganoj atmosferi kraj manastira Sestroljin u naselju Poljani nadomak Požarevca. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljeni su primeri narodnog stvaralaštva i tradicije, poput tradicionalnih jela, narodne nošnje, farbana jaja …. Organizatori festivala su bili Turistička orgnizacija Požarevac, crkvena opština, MZ Poljana i KUD Mladost iz Poljane, pod pokroviteljstvom grada Požarevca.

Sa Festivala

Sa Festivala

 

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, koji je u ime grada Požarevca poželeo svima dobrodošlicu i izjavio da se „ova smotra održava svake godine drugog dana Uskrsa, na izvoru srpske duhovnosti, kulture i običaja, u porti manastira Sestroljin. Manifestacija je organizovana u duhu narodnog stvaralaštva, običaja i kulture, sa ciljem da se naši običaji i stvaralaštvo, kao što su stari zanati, folklori, likovne izložbe, tradicionalna hrana, odeća i obuća, otrgnu od zaborava. Narodni običaji su kroz istoriju ispunjavali jednu važnu ulogu, a to je očuvanje identiteta naroda. Danas, u teškim istorijskim okolnostima, sve je veća težnja da se većina običaja obnovi i utka u kvalitet savremenog života. Poljana je uspela da sačuva moravska i stiška tradicionalna obeležja, naše vrednosti iz prošlosti i istorijski dignitet naroda ovog kraja. Grad Požarevac svake godine daje podršku ovoj manifestaciji, na kojoj su vešti stvaraoci i poštovaoci tradicije i običaja obogatili Etno festival“.

festival_2

Davorka Mitrović, direktor Turističke organizacije Požarevac, izjavila je da je cilj da ovakve manifestacije postanu brend i da je budućnost turizma svakako u negovanju tradicije i narodnih običaja i njihovog predstavljanja. Ona je dodala i da je i ove godine okupljen veliki broj učesnika, da manifestacija ponovo ima epitet međunarodne kao i da su u žiriju koji ocenjuje izložene proizvode po prvi put profesionalni kuvari.

festival_3

Pored brojnih žitelja okolnih naselja, Festivalu su prisustvovali i presednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, njegov zamenik Milić Jovanović, načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, predsednik gradske opštine Kostolac Ivan Savić i njegov zamenik Saša Pavlović, članovi Gradskog veća Vesna Pejić, Srđan Radovanović i Dejan Krstić, kao i predstavnici kulturnog života Požarevca. Po tradiciji na manifestaciji je biran i najlepši štand, najbolje jelo, najlepše uskršnje jaje i održano takmičenje u tucanju jajima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter