Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Usvojen budžet za 2016. godinu

Sednica Skupštine grada Požarevca

Odbornici Skupštine grada Požarevca, na poslednjoj sednici loklanog parlamenta u tekućoj godini kojom je predsedavao Bane Spasović, prilično složno su usvojili budžet za 2016. godinu u iznosu od 3.456.093.831 dinara. Tekući prihodi su 2.205.919.001, a rashodi 3.152.418.233 dinara, tako da iskazan budžetski deficit od 946.499.232 dinara, koji uvećan za nabavku finansijske imovine od 303.675.598 dinara daje ukupni fiskalni deficit od 1.250.174.830 dinara koji se u potpunosti pokriva iz prenetih neutrošenih sredstava iz prošle godine.Ovakvim budžetom obezbeđeno je funkcionisanje svih korisnika budžeta i izvršavanje izvornih i poverenih poslova jedinice lokalne samouprave, obrazložio je načelnik za finansije i javne nabavke Milan Dabić.

skupstina_2015_2

Budžetom su obezbeđena sredstva u iznosu od 988.714.000 dinara na ime investicija za 73 kapitalna projekta.Budžetom je predviđeno povećanje plata zaposlenima u PU “Ljubica Vrebalov” za 4 odsto i u ustanovama socijalne zaštite za 3 odsto od 1. januara 2016. godine.Takođe, budžetom su obezbeđena sredstva za finansiranje sporta i programa u kulturi, i to veća nego ove godine.U budžetu za narednu godinu opredeljena su sredstva za kupovinu letnje i zimske garderobe za Gradski ženski hor “Barili”.

Značajna sredstva izdvojena su za nevladine organizacije i udruženja, kulturno-umetnička društva i poljoprivredu.Obezbeđena su i sredstvaza opremanje Doma zdravlja novim medicinskim aparatima.

Planirana stopa inflacije u 2016. godini je 2,8 odsto i u skladu sa istom uvećani su rashodi budžeta.

Ovim budžetom nisu obuhvaćena namenska sredstva od emisije sumpor dioksida i praškastih materija, kao i od naknade za mineralne sirovine u ukupnom iznosu od 405 miliona dinara za koja će biti izrađeni programi i poslati na saglasnost ministarstvu, a u potpunosti će biti iskorišćena za investicije već prilikom izrade prvog rebalansa budžeta.

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Ivan Jović smatra da je budžet realan.

–Nadam se da neće biti opstrukcija u vezi sa revitalizacijom stare industrijske zone, jer je već bilo takvih pokušaja, kao i da to neće proći. Srpska napredna stranka će podržati budžet za 2016. godinu i preuzeti odgovornost da se nešto konkretno uradi i završi u gradu. Važno je da realizacija ne izostane, a u prethodnih nekoliko meseci, sa novim direktorima u pojedinim javnim preduzećima, videli smo da je realizacija sve bolja“, rekao je Jović.

skupstina_2015_1

-Prvi put vidimo da se odbornici vlasti i opozicije slažu u ključnim pitanjima za razvoj grada. Složili smo se oko glavnih stvari: kupovine industrijske zone, zapošljavanja i investicija. To je dugoročan cilj, pored rešavanja komunalnih problema – pre svega problema zdrave pijaće vode i deponije“, na kraju rasprave o budžetu, izjavio je predsednik Skupštine Bane Spasović. On je dodao i da na žalost ima ljudi koji ne bi želeli da Požarevac napreduje brzim koracima.

skupstina_2015_3

-Nadam se i da iza lepih reči stoje namere, i da nemaju drugu pozadinu. Oko zajedničkih i najvažnijih ciljeva ne treba praviti kompromise, i u to se ne smeju mešati lični ili bilo koji drugi interesi, osim interesa grada, zaključio je Spasović.

Pre utvrđivanja dnevnog reda predsednik Skupštine Bane Spasović upoznao je odbornike sa činjenicama da je odluka o kupovini Šećerane, koja je doneta na jednoj od prethodnih sednica izvršena, i da je grad potpisao ugovor o kupovini i izvršio primopredaju. Zemljište i objekti Šećerane koristiće se u budućnosti za pravljenje respektabilne industrijske zone, otvaranja proizvodnih pogona i novih radnih mesta.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je istakao da u narednom periodu sledi formiranje komisije koja će popisati inventar i sve što može biti sekundarna sirovina, čijom prodajom grad može da ostvari značajne prihode. Govoreći o stanju u vodosnabdevanju, gradonačelnik je izjavio da je situacija takva kakva jeste i da su završeni radovi na obezbeđivanju privremenog vodosnabdevanja.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter