Почетак » Актуелно
 

Ванредна ситуација на територији Месне заједнице Љубичево

На предлог локалног штаба за ванредне ситуације, градоначелник Пожаревца прогласио је ванредну ситуацију на подручју насеља Љубичево услед појаве крпељског енцефалитиса. Данас је у Градском здању одржана конференција, на којој су услед новонастале ситуације представљене све предузете мере, а о томе су говорили градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, директор ЈП Љубичево Мирко Стојановић и директорка ЗЗЈЗ Пожаревац Ана Јовановић.

“Решењем ветеринарске инспекције забрањен је улазак незапосленим и непознатим особама у круг ергеле. Морам да похвалим руководство и директора ергеле Љубичево, који су брзо реаговали када су уочили прве симптоме болести код овог грла и одмах пријавили Ветеринаској инспекцији, која је након узимања узорака крви утврдила ову заразну болест. Тако да сада можемо рећи и да је клинички потврђена ова болест”, рекао је Спасовић.

Иначе, ради се о болести која је први пут дијагностификована у Србији и на нашем подручју.

Чекали смо одлуку и републичке ветеринарске инспекције, да ли ће се прогласити заражено подручје на овом делу града Пожаревца. Ова одлука још није стигла, али сматрали смо да Штаб за ванредне ситуације града треба да се упозна са овим дешавањима на ергели. Након што смо саслушали све релевантне установе, мишљења смо, да је требало да се Штабу предложи препорука о увођењу ванредне ситуације у овој МЗ. Нисмо хтели ништа да препустимо случају и одлучили смо да прогласимо ванредну ситуацију на овом делу наше територије ”, додао је Спасовић.

На данашњој конференцији градоначелник Спасовић је рекао, да ће град извршити дезинсекцију и дератизацију Хиподрома, јер како каже, треба се превентивно деловати. Направиће се и одговарајући план у вези ове болести и за територију града, уколико се деси ширење зараженог подручја. Садашње мере су превентивне, као и ванредна ситуација. 

“Борбу против ове болести треба усмерити на борбу против крпеља, избегавати затрављене површине, урадити дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију и то је у основи начин борбе. Први симптоми код једног коња су се појавили 24. фебруара, а након изазване сумње анализом крви је утврђено да се ради о крпељском енцефалитису. Симптоми код другог коња, кобиле, јавили су се 1. марта и нажалост морала је бити успавана. Коњ који је први оболео за сада нема више симптоме инфекције, изолован је и прати се његово стање”, казао је Мирко Стојановић директор ЈП Љубичево.

Како до сада није било регистрованих случајева инфекције код људи и животиња, Завод за јавно здравље Пожаревац је дао препоручене мере превенције, које подразмевају мере личне превенције и опште мере сузбијања крпеља, вектора ове болести.

“Најједноставнија мера је избегавање уједа крпеља. Препоручује се избегавање терена са високом травом и уколико се налазимо на отвореном терену, неопходно је користити заштиту, облачити гардеробу светле боје са дугим рукавима и ногавицама. Ако се дужи период борави на отвореном, неопходно је да на свака 3 до 4 сата,  прегледамо себе и најближе. У случају да дође до убода крпеља, неопходно је јавити се првој здравственој установи, и никако не покушавајте да сами одстраните крпеља, рекла је Ана Јовановић директор ЗЗЈЗ Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter