Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Vek prve Srpske pilotske škole

Obeležena 100. godišnjica vazduhoplovstva u Požarevcu

Povodom obeležavanja jubileja – 100. godišnjice osnivanja prve Srpske pilotske škole u Požarevcu, u svečanim salonima Gradskog zdanja održana je prigodna svečanost.

piloti_2

Predsednik Aero kluba Požarevac, Zoran Ilić i pomoćnik ministra gradjevine i saobraćaja za sektor vazdušni saobraćaj pozdravio je na samom početku svečanosti sve prisutne u svoje lično ime i u ime potpredsednice Vlade RS, Zorane Mihajlović i ministra gradjevine i saobraćaja, a potom se kratko osvrnuo na početke pilotske škole u Požarevcu.

-Pre punih sto godina na jednoj livadi dugoj svega šest stotina metara, na lokaciji današnjeg hipodroma u neposrednoj blizini pruge, preko puta železničke stanice koja je nekada vodila do Dubravice, Vazduhoplovna ratna komanda odlučila je da prvu pilotsku školu u Srbiji formira na pomenutoj lokaciji u neposrednoj blizini Požarevca.Mnogi piloti su školovani prevshodno u Francuskoj, a tadašnji avioni bili su “naprave”, dakle ni tako konforni, ni tako udobni kao ovi koje mi danas koristimo”, kazao je Zoran Ilić.

piloti_1

Prisutnima se potom obratio Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

-Naređenjem komandira Vazduhoplovne komande i sa prvim probnim letenjem sa aerodroma u Požarevcu proleća 1915. godine, naš grad je upisan zlatnim slovima u istoriju srpske avijacije.Ova istorijski događaj nam nedvosmisleno pokazuje da je Požarevac spreman za implementaciju novih tehnologija jer kada smo tada kao pioniri u novoj oblasti i u vanrednim okolnostima položili ispit, moramo i danas u sebi i svom gradu pronaći to seme koje će nas osnažiti za velika dela“, istakao je Spasović.

Nakon obraćanja predsednika Skupštine prikazan je filmu koji govori o svim značajnim momentima od samog osnivanja pilotske škole 1915. godine do danas.

Povodom stogodišnjice od osnivanja prve srpske pilotske škole u Požarevcu, Skupština grada Požarevca dodelila je zahvalnice najistaknutijim pojedincima za doprinosu u razvoju vazduhoplovstva i očuvanju tradicija požarevačkog kraja, a potom su, na veliko iznenađenje svih prisutnih, članovi Aero kluba uručili zahvalnicu predsedniku Zoranu Iliću.

piloti_3

Ovom događaju, sem predsednika SG Požarevac prisustvovali su i predstavnici javnog života grada Požarevca, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, gde je na lokaciji Beli bagrem u toku izgradnja aerodroma, požarevačkog Aero kluba, AIR Srbije, kao i zvanice iz vrha Vojske Republike Srbije i drugi uvaženi gosti.Prijemu su prisustvovali predstavnici Vazduhoplovne vlasti Republike Srbije, Branislav Malović – izvršni direktor Er Srbije, Dragan Dimitrijević – direktor održavanja aerodroma “Nikola Tesla”, Miroslav Musulin – generalni direktor JAT tehnike, Aleksandar Stefanović – generalni direktor Jat privredne avijacije.

Svečanost je upotpunjena prigodnim muzičkim programom koji je pripremila Muzička škola “Stevan Mokranjac” iz Požarevca kao i filmom o čitavom veku godina osnivanja prve srpske pilotske škole u Požarevcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter