Почетак » Актуелно » О Граду
 

Век прве Српске пилотске школе

Обележена 100. годишњица ваздухопловства у Пожаревцу

Поводом обележавања јубилеја – 100. годишњице оснивања прве Српске пилотске школе у Пожаревцу, у свечаним салонима Градског здања одржана је пригодна свечаност.

piloti_2

Председник Аеро клуба Пожаревац, Зоран Илић и помоћник министра градјевине и саобраћаја за сектор ваздушни саобраћај поздравио је на самом почетку свечаности све присутне у своје лично име и у име потпредседнице Владе РС, Зоране Михајловић и министра градјевине и саобраћаја, а потом се кратко осврнуо на почетке пилотске школе у Пожаревцу.

-Пре пуних сто година на једној ливади дугој свега шест стотина метара, на локацији данашњег хиподрома у непосредној близини пруге, преко пута железничке станице која је некада водила до Дубравице, Ваздухопловна ратна команда одлучила је да прву пилотску школу у Србији формира на поменутој локацији у непосредној близини Пожаревца.Многи пилоти су школовани превсходно у Француској, а тадашњи авиони били су “направе”, дакле ни тако конфорни, ни тако удобни као ови које ми данас користимо”, казао је Зоран Илић.

piloti_1

Присутнима се потом обратио Бане Спасовић, председник Скупштине града Пожаревца.

-Наређењем командира Ваздухопловне команде и са првим пробним летењем са аеродрома у Пожаревцу пролећа 1915. године, наш град је уписан златним словима у историју српске авијације.Ова историјски догађај нам недвосмислено показује да је Пожаревац спреман за имплементацију нових технологија јер када смо тада као пионири у новој области и у ванредним околностима положили испит, морамо и данас у себи и свом граду пронаћи то семе које ће нас оснажити за велика дела“, истакао је Спасовић.

Након обраћања председника Скупштине приказан је филму који говори о свим значајним моментима од самог оснивања пилотске школе 1915. године до данас.

Поводом стогодишњице од оснивања прве српске пилотске школе у Пожаревцу, Скупштина града Пожаревца доделила је захвалнице најистакнутијим појединцима за доприносу у развоју ваздухопловства и очувању традиција пожаревачког краја, а потом су, на велико изненађење свих присутних, чланови Аеро клуба уручили захвалницу председнику Зорану Илићу.

piloti_3

Овом догађају, сем председника СГ Пожаревац присуствовали су и представници јавног живота града Пожаревца, председник општине Велико Градиште Драган Милић, где је на локацији Бели багрем у току изградња аеродрома, пожаревачког Аеро клуба, АИР Србије, као и званице из врха Војске Републике Србије и други уважени гости.Пријему су присуствовали представници Ваздухопловне власти Републике Србије, Бранислав Маловић – извршни директор Ер Србије, Драган Димитријевић – директор одржавања аеродрома “Никола Тесла”, Мирослав Мусулин – генерални директор ЈАТ технике, Александар Стефановић – генерални директор Јат привредне авијације.

Свечаност је употпуњена пригодним музичким програмом који је припремила Музичка школа “Стеван Мокрањац” из Пожаревца као и филмом о читавом веку година оснивања прве српске пилотске школе у Пожаревцу.

Подели са другима: Facebook Twitter