Почетак » Актуелно » О Граду
 

Вишебојци промовисали ЉКИ у Манасији

Вишебојци из Љубичева су веома успешно промовисали предстојеће Љубичевске игре спектакуларним наступом код манастира Манасија надомак Деспотовца где је одржан  други по реду Међународни витешки фестивал  „Деспот Стефан Лазаревић – Џаст аут 2016“.

LJKI_Manasija

Преко 5.000 посетиоца видело је на делу 350 витезова из 15 држава. Према изјави директора Фестивала, Владимира Благојевића, циљ манифестације је промовисање културног наслеђа које је оставио деспот Стефан, први српски витез витешког Реда змаја.

– Желимо да промовишемо Манасију, желимо да овај грандиозни објекат види цео свет. С друге стране, желимо да промовишемо овај крај који има много тога да понуди када је туризам у питању, казао је Благојевић.

У свечаном дефилеу учествовали су витезови из Русије, Украјине, Бугарске, Чешке, Словачке, Француске, Хрватске, Мађарске, Републике Српске, Румуније, Словеније и Србије. Домаћин манифестације била је српска витешка група “Бели орлови”.

Посетиоци су имали прилике да виде оклопно борење, европско неоклопно борење, као и модерно мачевање. Били су ту и занимљиви плесови са ватром и мачевима, а своје умеће руковањем оружјем на коњу приказали су и Љубичевски вишебојци.

-Позив организатора смо, између осталог, искористили и да промовишемо наше Љубичевске коњичке игре. Мада сам субјективан, ипак сматрам да је наступ наших вишебојаца у ревијалном делу изазвао највећу пажњу и аплаузе окупљених. Сматрам да смо овим наступом добили нове посетиоце овогодишњих Игара, казао је Марко Савић, помоћник градоначелника Пожаревца који је на фестивалу боравио заједно са председником Скупштине града Пожаревца Бојаном Илићем и Аном Миљанић, чланицом Градског већа.

LJKI_Manasija2

Отварању фестивала присуствовали су амабасдор Русије Александар Чепурин, саветница председника Србије Станислава Пак Станковић, председник општине Деспотовац Никола Николић, као и бројни представници политичког и јавног живота Србије.

Подели са другима: Facebook Twitter