Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Višebojci promovisali LjKI u Manasiji

Višebojci iz Ljubičeva su veoma uspešno promovisali predstojeće Ljubičevske igre spektakularnim nastupom kod manastira Manasija nadomak Despotovca gde je održan  drugi po redu Međunarodni viteški festival  „Despot Stefan Lazarević – Džast aut 2016“.

LJKI_Manasija

Preko 5.000 posetioca videlo je na delu 350 vitezova iz 15 država. Prema izjavi direktora Festivala, Vladimira Blagojevića, cilj manifestacije je promovisanje kulturnog nasleđa koje je ostavio despot Stefan, prvi srpski vitez viteškog Reda zmaja.

– Želimo da promovišemo Manasiju, želimo da ovaj grandiozni objekat vidi ceo svet. S druge strane, želimo da promovišemo ovaj kraj koji ima mnogo toga da ponudi kada je turizam u pitanju, kazao je Blagojević.

U svečanom defileu učestvovali su vitezovi iz Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Domaćin manifestacije bila je srpska viteška grupa „Beli orlovi“.

Posetioci su imali prilike da vide oklopno borenje, evropsko neoklopno borenje, kao i moderno mačevanje. Bili su tu i zanimljivi plesovi sa vatrom i mačevima, a svoje umeće rukovanjem oružjem na konju prikazali su i Ljubičevski višebojci.

-Poziv organizatora smo, između ostalog, iskoristili i da promovišemo naše Ljubičevske konjičke igre. Mada sam subjektivan, ipak smatram da je nastup naših višebojaca u revijalnom delu izazvao najveću pažnju i aplauze okupljenih. Smatram da smo ovim nastupom dobili nove posetioce ovogodišnjih Igara, kazao je Marko Savić, pomoćnik gradonačelnika Požarevca koji je na festivalu boravio zajedno sa predsednikom Skupštine grada Požarevca Bojanom Ilićem i Anom Miljanić, članicom Gradskog veća.

LJKI_Manasija2

Otvaranju festivala prisustvovali su amabasdor Rusije Aleksandar Čepurin, savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković, predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srbije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter