Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Voda ispravna za piće

Nadležni u Požarevcu su imali zadovoljstvo da saopšte da je i zvanično, nakon 3 meseca, voda u Požarevcu ponovo ispravna za piće. Sanirana inspekcija  skinula je zabranu korišćenja vode za piće, pripremu hrane i proizvodnju predmeta opšte upotrebe, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Zvanično saopšteni povoljni rezultati

Zvanično saopšteni povoljni rezultati

Sanitarni inspektor Vera Jonović rekla je da se monitoring praćenja kvaliteta vode nastavlja i da će građani biti blagovremeno obavešteni o svim promenama. Kada su nitrati pali ispod 50 mg/l, urađene su dve velike analize u sirovoj vodi i sistemu, 11.januara. Na 11 tačaka je 12.januara urađen osnovni pregled koji je pokazao ispravnost na svim mernim mestima. Biološki pregled, 13.januara i novo ispitivanje 14.januara su potvrdili ispravnost, što je dovelo do toga da se ukine zabrana, rekla je Teodora Marjanović iz Zavoda za javno zdravlje.

Tokom navedenih ispitivanja nivo nitrata kretao se između 40 i 47 mg/l. Velike analize pokazale su da u vodi nema prisustva ili prekoračenja koncentracije masti, ulja, fenola, metala i ostalih materija.

Direktor Vodovoda, Saša Valjarević je rekao da se cisterne povlače sa ulica, a bidoni iz Crvenog krsta i škola.

Voda iz bagerskog jezera i dalje će se prepumpavati u nalivne bazene na izvorištu. Restrikcija u sistemu neće biti.

Zvanično saopšteni povoljni rezultati

Zvanično saopšteni povoljni rezultati

Gradonačelnik Miomir Ilić naveo je da će lokalni Štab za vanredne situacije zasedati i raspravljati o dugoročnom rešenju za problem snabdevanja vodom za piće. On je rekao da će se formirati posebna komisija „od eminentnih stručnjaka“. Oni bi trebalo da razmotre šta će se dalje raditi sa izvorištem „Ključ“, pitanja koja su vezana za puštanje u rad sistema „reverzibilne osmoze“ na izvorištu „Meminac“, kao i da predlože konkretna rešenja. Ilić je dodao kako bi grad prvim rebalansom budžeta trebalo da rezerviše sredstva za rešenja koja budu usaglašena. Dodao je kako se vode razgovori sa republičkim institucijama oko pomoći u realizaciji projekata koji bi trebalo da dugoročno reši problem higijenske i zdravstvene ispravnosti vode.

Antrfile – Računi

Saša Valjarević je rekao da se od danas stavlja van snage odluka Skupštine grada o umanjenju računa za 30 odsto zbog higijenske i zdravstvene neispravnosti vode za piće i vraća se 5 odsto popusta za sve građane koji su redovne platiše. -Biće 2 računa u ovom mesecu. Do 19. januara biće naplaćena voda sa umanjenjem od 30 odsto, a od 19. do kraja meseca biće uračunat i popust od 5 odsto (uz redovnu cenu vode)“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter