Почетак » Актуелно » О Граду
 

Вода исправна за пиће

Надлежни у Пожаревцу су имали задовољство да саопште да је и званично, након 3 месеца, вода у Пожаревцу поново исправна за пиће. Санирана инспекција  скинула је забрану коришћења воде за пиће, припрему хране и производњу предмета опште употребе, саопштено је на конференцији за новинаре.

Званично саопштени повољни резултати

Званично саопштени повољни резултати

Санитарни инспектор Вера Јоновић рекла је да се мониторинг праћења квалитета воде наставља и да ће грађани бити благовремено обавештени о свим променама. Када су нитрати пали испод 50 мг/л, урађене су две велике анализе у сировој води и систему, 11.јануара. На 11 тачака је 12.јануара урађен основни преглед који је показао исправност на свим мерним местима. Биолошки преглед, 13.јануара и ново испитивање 14.јануара су потврдили исправност, што је довело до тога да се укине забрана, рекла је Теодора Марјановић из Завода за јавно здравље.

Током наведених испитивања ниво нитрата кретао се између 40 и 47 мг/л. Велике анализе показале су да у води нема присуства или прекорачења концентрације масти, уља, фенола, метала и осталих материја.

Директор Водовода, Саша Ваљаревић је рекао да се цистерне повлаче са улица, а бидони из Црвеног крста и школа.

Вода из багерског језера и даље ће се препумпавати у наливне базене на изворишту. Рестрикција у систему неће бити.

Званично саопштени повољни резултати

Званично саопштени повољни резултати

Градоначелник Миомир Илић навео је да ће локални Штаб за ванредне ситуације заседати и расправљати о дугорочном решењу за проблем снабдевања водом за пиће. Он је рекао да ће се формирати посебна комисија „од еминентних стручњака“. Они би требало да размотре шта ће се даље радити са извориштем „Кључ“, питања која су везана за пуштање у рад система „реверзибилне осмозе“ на изворишту „Меминац“, као и да предложе конкретна решења. Илић је додао како би град првим ребалансом буџета требало да резервише средства за решења која буду усаглашена. Додао је како се воде разговори са републичким институцијама око помоћи у реализацији пројеката који би требало да дугорочно реши проблем хигијенске и здравствене исправности воде.

Антрфиле – Рачуни

Саша Ваљаревић је рекао да се од данас ставља ван снаге одлука Скупштине града о умањењу рачуна за 30 одсто због хигијенске и здравствене неисправности воде за пиће и враћа се 5 одсто попуста за све грађане који су редовне платише. -Биће 2 рачуна у овом месецу. До 19. јануара биће наплаћена вода са умањењем од 30 одсто, а од 19. до краја месеца биће урачунат и попуст од 5 одсто (уз редовну цену воде)“.

Подели са другима: Facebook Twitter