Почетак » Актуелно » О Граду
 

Wreaths at the monument Vasa PelagicВенци на споменик Васи Пелагићу

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, у пожаревачком парку су, по традицији, положени венци крај споменика познатом лекару Васи Пелагићу, народном трибуну и познатом борцу за социјалну правду. Начелник Браничевског управног округа Александар Дјокић је подсетио на значење Првог маја. Говорио је и о животу Васе Пелагића, великану социјализма.

-Историја говори да је Васа Пелагић један од првих заговорника социјализма на подручју бивше Југославије. Залагао се за реформу школства и те идеје је излагао у својим делима, рекао је Дјокић.

Миомир Илић, градоначелник града Пожаревца и председник градског одбора СПС, са места где се традиционално на данашњи дан окупљају, честитао је грађанима Празник рада.

1maj

Васа Пелагић рођен је у месту Горњи Жабар (данашње Пелагићево), био представник утопијског социјализма код Срба у другој половини XИX вијека, просвјетни радник и народни лекар. Велики српски просветитељ и борац за идеју социјалне правде, друге половине 19.века окончао је живот у тамници слободне Србије нежелеци да се одрекне својих идеала. Пелагићев грех био је у томе што је такнуо у друштвене светиње, подижуци глас против класних привилегија и култа приватне својине. Неприставши да порекне изречено након тамновања по казаматима Азије и Европе, оконцао је у пожаревацком затвору 1899.године, проповедајући идеје социјалне правде и братства међу људима.

Подели са другима: Facebook Twitter