Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Wreaths at the monument Vasa PelagicVenci na spomenik Vasi Pelagiću

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u požarevačkom parku su, po tradiciji, položeni venci kraj spomenika poznatom lekaru Vasi Pelagiću, narodnom tribunu i poznatom borcu za socijalnu pravdu. Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Djokić je podsetio na značenje Prvog maja. Govorio je i o životu Vase Pelagića, velikanu socijalizma.

-Istorija govori da je Vasa Pelagić jedan od prvih zagovornika socijalizma na području bivše Jugoslavije. Zalagao se za reformu školstva i te ideje je izlagao u svojim delima, rekao je Djokić.

Miomir Ilić, gradonačelnik grada Požarevca i predsednik gradskog odbora SPS, sa mesta gde se tradicionalno na današnji dan okupljaju, čestitao je građanima Praznik rada.

1maj

Vasa Pelagić rođen je u mestu Gornji Žabar (današnje Pelagićevo), bio predstavnik utopijskog socijalizma kod Srba u drugoj polovini XIX vijeka, prosvjetni radnik i narodni lekar. Veliki srpski prosvetitelj i borac za ideju socijalne pravde, druge polovine 19.veka okončao je život u tamnici slobodne Srbije neželeci da se odrekne svojih ideala. Pelagićev greh bio je u tome što je taknuo u društvene svetinje, podižuci glas protiv klasnih privilegija i kulta privatne svojine. Nepristavši da porekne izrečeno nakon tamnovanja po kazamatima Azije i Evrope, okoncao je u požarevackom zatvoru 1899.godine, propovedajući ideje socijalne pravde i bratstva među ljudima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter