Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Za što efikasniju Gradsku upravu

Sednica Skupštine grada Požarevca

Nastojanja da se obezbedi što efikasnije funkcionisanje Gradske uprave i pored aktuelnih racionalizacija zaposlenih kao i programi rada janih ustanova bile su centralne teme sednice Skupštine grada Požarevca kojom je predsedavao Bane Spasović. Na početku ovog zasedanja, odbornicima je saopšteno da su pojedini članovi lokalnog parlamenta promenili stranačku pripadnost što je bio slučaj i na nekim od prethodnih sednica.

Bane Spasović i Milić Jovanović

Bane Spasović i Milić Jovanović

U nastavku sednice vođena je rasprava o izveštaju o radu Gradske uprave Požarevca na koji su imali primedbe predstavnik LDP Dragan Radosavljević i demokrata Boban Ognjanović.

Obrazloženje je dala zamenica načelnika Gradske uprave Biserka Stojković koja se ovom prilikom osvrnula i na racionalizaciju zaposlenih u Gradskoj upravi. Iznela je primer Odeljenja za urbanizam koje ima samo 16 zaposlenih a samo četvoro njih obavlja izvršilačke poslove. Posao i nadležnosti Odeljenja se svakodnevno povećavaju, a prema podacima iz 2015. godine, u Gradskoj upravi je bilo zaposleno 187 lica na neodređeno vreme. Radi se otežano zbog nedovoljnog broja radnika, a spomenula je i to da Grad trenutno ima samo dva građevinska inspektora, što je nedovoljno za ovaj obim poslova.

Odbornici

Odbornici

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Požarevca Veroljub Arsić, dotakao se teme kredita, koji je Grad svojevremeno podigao za pokrivanje deficita budžeta. -Podsetiću da smo podigli jedan potpuno nepotreban kredit u vreme kada je gradonačelnik bio Miodrag Milosavljević. Navodno, kredit je uzet radi likvidnosti budžeta. Dinar od tog kredita nije potrošen. Kažu da smo imali jako povoljnu kamatu, čini mi se da je reč o nekih 5,5 posto na godišnjem nivou, ali niko ne kaže koliko smo na dinarskom nivou vratili. Spomenuću i sadašnji problem racionalizacije zaposlenih. Ne može niko da kaže da je ova skupštinska većina odgovorna za stanje u kojoj se Uprava trenutno nalazi. Zakon posebno tretira zaposlene u jedinicama lokalne samouprave ili državnoj upravi. Oni imaju posebna prava i jako je teško osloboditi se onih ljudi, kod kojih ne postoji opravdanost u opisu njihovog radnog mesta. O tome kako se ranije vodila briga o zaposlenima, govori i primer da imamo samo dva građevinska inspektora. Ne želim da neko izgubi posao zbog pogrešnog vođenja politike decenijama u ovom gradu. Moramo pronaći načina da Upravu učinimo efikasnijom. Smatram da Grad Požarevac mora da se finansira iz realnih sektora, u koje između ostalog spadaju i „Arriva”, “Bambi”, kao i nekoliko manjih proizvodnih preduzeća. Niko do sada nije ni pokušao da poveća realni sektor i to je problem, koji ovaj grad ima, a mi ćemo se potruditi da ovu situaciju rešimo, odnosno ispravimo, rekao je Arsić.

Nakon obraćanja šefa Odboričke grupe SNS, samostalni odbornik, nekadašnji gradonačelnik Miodrag Milosavljević odgovorio je na prozivke, odnosno na upućene kritike   povodom svojevremenog zaduživanja Grada. -Kada smo preuzeli vlast u Požarevcu imali smo deficit u budžetu, mislim da je bilo reči o 80 ili 90 miliona dinara. Transferi iz Republike Gradu Požarevcu, kao i ostalim gradovima u Srbiji bili su umanjeni. Grad je u budžetu imao jedan izuzetno veliki deficit, iako je sa druge strane beležio suficit, ali su to bila sredstva iz Ekološkog fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za razvoj koja su morala da se troše namenski. Novac iz Ekološkog fonda ne može se koristiti za asfaltiranje puteva, trotoara, za ulično osvetljenje, uređenje terena…Da smo trošili novac iz ekoloških fondova to bi predstaljalo nenamensku potrošnju. Zato smo morali da odlučimo, ili ćemo podići kredit ili se Grad neće razvijati. Godine 2009. u Skupštini je većina bila za to da se kredit podigne, sećam se da je odbornik Veroljub Arsić i tada bio protiv toga, odluka je doneta, ona je zakonita, sprovedena je zatim javna nabavka, i krenulo se u realizaciju brojnih projekata. Kredit je odobren u visini od 365 miliona dinara, Grad je za investicije povukao 324 miliona. Jedino što nije urađeno jeste Depo Istorijskog arhiva kod stare kasarne, jer je propala javna nabavka, a samim tim isteklo je i vreme za povlačenje sredstava po ovom kreditu. Sva sredstva koja smo podigli, iskoristili smo, rekao je Milosavljević. Većinom glasova odbornici su usvojili izveštaj o prošlogodišnjem radu Gradske uprave Požarevca, a potom bez diskusije usvojen je i izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva.

Jelena Vukazić imenovana za direktorku TO

Jelena Vukazić

Jelena Vukazić

Poslednja tačka dnevnog reda Skupštine odnosila se na razrešenja i imenovanja pa je za direktorku Turističke organizacije, na period od četiri godine, imenovana Jelena Vukazić koja je tu funkciju obavljala kao v.d. direktora. Ona se na tom mestu nalazila od decembra prošle godine od kada je, za vrlo kratko vreme, pokazala odlične rezultate što se moglo videti već tokom novogodišnjih praznika kada je grad posle više godina adekvatno i atraktivno  ukrašen te su brojni žitelja Požarevca i okoline Novu Godinu dočekali na glavnom varoškom  trgu. Jelena Vukazić je diplomirani filolog za kineski jezik. Radila je kao profesor i potpredsednik programa za engleski jezik na Koledžu za informacionu tehnologiju i biznis administraciju u provinciji Đjangsu u NR Kini i kao turistički stručnjak u Viminacijumu.

Odbornici su produžili mandat v. d. direktora Doma zdravlja Draganu Rakiću. Dužnosti su razrešeni, a potom imenovani novi članovi jednog broja upavnih, nazornih i školskih odbora i Izborne komisije.

Skupština je na ovom zasedanju dala i saglasnosti na programe i planove rada ustanova za 2016. godinu. Prihvaćeni su programi i planovi Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“, Fondacije Milenin dom-Galerije Milene Pavlović Barili, zatim Istorijskog arhiva, Turističke organizacije, Kulturno-sportskog centra, Zdravstvene ustanove „Apoteka Požarevac“, Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu i Gradskog ženskog hora „Barili“.

Odbornika LDP Dragana Radosavljevića interesovalo je na koji način požarevačka Apoteka prikuplja medicinski otpad, dok je plan Centra za socijalni rad ocenio kao vrlo oskudnim. Obrazloženja i odgovore na ova pitanja dali su direktori mr ph Nebojša Jorgovanović i Branislav Popović.

U nastavku donete su sledeće odluke: o korišćenju delova obale i vodnog prostora na delu unutrašnjih voda na teritoriji Gradske opštine Kostolac, o organizaciji rada doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove, o izmeni i dopuni odluke o osnivanju Turističke organizacije Požarevac, a data je i saglasnost na izmene Statuta TO, koja će se zvati „Turistička organizacija Grada Požarevca” ili skraćeno TOGP. Odbornici su se saglasili i oko upotrebu imena Grada Požarevca u nazivu Džudo kluba.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter