Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Zablistao Miloš u parku

Jedno od najprepoznatljivijih znamenja grada Požarevca, spomenik Knjazu Milošu Obrenoviću, koji je najzaslužniji za ustanovljenje ovoga grada kao savremene varoši, u gradskom parku temeljno je očišćen a akcija pranja i specijalnoe zaštite monumenta sprovedena je kroz zajednički projekat Fondacije Novak Đoković i kompanije Unilever Beograd.

Bljesnuo Miloš u parku

Bljesnuo Miloš u parku

Spomenik Milošu Obrenoviću jedan je od 10 spomenika kulture u Srbiji koji će ove godine temeljno biti očišćeni i zaštićeni. Čitava akcija je deo kampanje „Cif čisti Srbiju“.

Načelnik gradske uprave u Požarevcu Bojan Kuzmanović kaže da je Gradu bilo bitno da se prilikom čišćenja koriste sredstva koja ni na koji način neće oštetiti spomenik i da je za radove dobijena saglasnost regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. -Ovaj spomenik Knazu Milošu je od izuzetnog značaja za Požarevac. Smatramo da će čišćenjem samo biti istaknuta njegova vrednost i lepota parka u centru grada“. On je zamolio sve posetioce parka, posebno one u noćnim satima, da vode računa o spomeniku. -Svedoci smo se da se novac u budžetim izdavaja uglavnom za neke osnovne potrebe, a sasvim malo za kulturu i zaštitu spomenika. Molim sve građane, posebno tinejdžere da to imaju u vidu i da svojim ponašanjem sačuvaju vrednosti koje imamo“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter