Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Zapažene izložbe u beogradskom Domu Vojske

Uz zapaženo učešće Istorijskog arhiva u Požarevcu, koji je nedavno zvanično proglašen za najuspešniji u Srbiji, u beogradskom Domu Vojske Srbije otvorene su izložbe “Filmovi koje smo voleli” i „Filmski plakat 1941-1945“. Ovu kulturnu manifestaciju otvorio je naš poznati glumac i finski sineasta Radoš Bajić.

Glavna postavka „Filmovi koje smo voleli“, predstavlja filmski plakat i prateći filmski materijal domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine.

Druga izložba dokumentuje evropsko kinematografsko stvaralaštvo tokom Drugog svetskog rata. Plakati govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a kao celina ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti.

Autori izložbe i reprezentativnog kataloga su: Dragana Miloradović Nikolić, Goran Mitić i mr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu, koja je ovom prilikom istakla:

-Nastavljajući dugogodišnju uspešnu saradnju sa Vojskom Srbije, Istorijski arhiv Požarevac sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za predstavljanje filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala iz darovane digitalne zbirke Istorijskog arhiva čime smo se priključili obeležavanju stogodišnjice srpskog filma. Imali smo plemenitu nameru da predstavimo jedinstvena ostvarenja srpske i jugoslovenske produkcije u vremenu kada, osim po pripadnosti filma produkcijskim kućama, drugačije izdvajanje nije bilo moguće. Srpski film ima veliku istoriju i svakako da nismo mogli sve vrednosti i autore, filmske radnike, ljubitelje, entuzijaste, ovim povodom da istaknemo. Cilj nam nije bio da ih sve nabrojimo, već da, uz pomoć raspoloživog materijala, izdvojimo one bitne karakteristike koje čine da se srpski film uvek ponovo sa pažnjom analizira i sagledava. Ovo nasleđe vidljivo je danas zahvaljujući znalačkom grupisanju i pregalačkom sakupljanju starih filmskih plakata gospodina Blagoja Čkonjevića. Prvo prepoznavanje njihove vrednosti, njihove “lepote” da se pokažu i da privuku, zasluga je Čkonjevića, njegovog sina i vrsnog poznavaoca filma. Zahvaljujući njegovom sistematskom, dugogodišnjem prikupljanju, ovaj magični svet filma i plakata postao je deo zbirke plakata Istorijskog arhiva i dostupan je javnosti, kazala je mr Jasmina Nikolić.

U ime grada Požarevca prisutne je pozdravio predsednik Gradske skupštine, Miomir Ilić istakavši da izložba ima izuzetan značaj i karakter.

-Održavanjem izložbe u glavnom gradu potvrđuje se činenica das u odnosi između Beograda i Požarevca, a posebno između Istorijskog arhiva i Vojske Srbije na visokom nivou i u narednom period biće sigurno još bolji. Grad Požarevac posebno posvečuje pažnju ovakvom vidu umetnosti i njegovom značaju sa istorijskog i vojnog aspekta. Iznad svega zahvaljujem se predstavnicima Vojske Srbije, što su prepoznali u radu našeg Istorijskog arhiva onaj značaj koji je ova izložba pružila, rekao je Ilić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter