Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Zaštita arhivske građe i registraturskog materijala

U Požarevcu je održan seminar posvećen zaštiti arhivske građe i registraturskog materijala u organima uprave i lokalne samouprave. Skup su organizovali Istorijski arhiv Požarevac i Braničevski upravni okrug a učestvovali su predstavnici svih opština sa teritorije okruga.

Sa seminara

Sa seminara

Na seminaru govorilo se o metodologiji zaštite arhivske građe i registraturskog materijala stvaralaca – organa uprave i lokalne samouprave i zakonskim obavezama koje se se moraju ispoštovati, smeštaju i čuvanju i tehničkoj zaštiti dokumentacije, ali i primeni informacionih tehnologija u ovom poslu.

Učesnike seminara najpre je pozdravio Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga, ističući da je u narednom periodu potrebna istrajnost kada je reč o zaštiti arhivske građe, odnosno dokumentacionog materijala kao svedoka rada organa uprave i svih lokalnih samouprava sa područja okruga. Đokić je predložio i da se skupovi poput današnjeg seminara održavaju bar jednom godišnje, čime će se omogućiti kontinuitet u zaštiti arhivske građe.

Dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac je podsetila da se na zaštiti arhivske građe pojedinih organa lokalne uprave i samouprave radilo i ranijih godina pa je tako u protekle dve godine na ovaj način dosta učinjeno na sređivanju sudske i stečajne registrature kao i sređivanju građe koja nastaje radom osnovnih i srednjih škola sa područja okruga.

-Razgovarali smo i obezbeđenju potrebnog prostora gde bi se ta dokumentacija trajno čuvala i na adekvatan način žaštitila, istakla je Jasmina Nikolić i najavila da će rezultati rada biti objedinjeni u određenih publikacijama.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter