Почетак » Актуелно » О Граду
 

Заштита архивске грађе и регистратурског материјала

У Пожаревцу је одржан семинар посвећен заштити архивске грађе и регистратурског материјала у органима управе и локалне самоуправе. Скуп су организовали Историјски архив Пожаревац и Браничевски управни округ а учествовали су представници свих општина са територије округа.

Са семинара

Са семинара

На семинару говорило се о методологији заштите архивске грађе и регистратурског материјала стваралаца – органа управе и локалне самоуправе и законским обавезама које се се морају испоштовати, смештају и чувању и техничкој заштити документације, али и примени информационих технологија у овом послу.

Учеснике семинара најпре је поздравио Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа, истичући да је у наредном периоду потребна истрајност када је реч о заштити архивске грађе, односно документационог материјала као сведока рада органа управе и свих локалних самоуправа са подручја округа. Ђокић је предложио и да се скупови попут данашњег семинара одржавају бар једном годишње, чиме ће се омогућити континуитет у заштити архивске грађе.

Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац је подсетила да се на заштити архивске грађе појединих органа локалне управе и самоуправе радило и ранијих година па је тако у протекле две године на овај начин доста учињено на сређивању судске и стечајне регистратуре као и сређивању грађе која настаје радом основних и средњих школа са подручја округа.

-Разговарали смо и обезбеђењу потребног простора где би се та документација трајно чувала и на адекватан начин жаштитила, истакла је Јасмина Николић и најавила да ће резултати рада бити обједињени у одређених публикацијама.

Подели са другима: Facebook Twitter