Početak » Aktuelno
 

Završeni Milivojevi dani

U Požarevcu su juče završene 22. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”. Glumici Hani Selimović uručena je statueta sa likom Milivoja Živanovića za ulogu Saše u predstavi “Ivanov” Narodnog pozorišta Beograd.

Na završnoj večeri festivala u čast pobednika, odigrana je predstava “Pasivno pušenje” Zvezdara teatra. Nakon predstave statuetu sa likom Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića i novčanu nagradu od 150 hiljada dinara, Hani Selimović je uručio je gradonačelnik Bane Spasović.

Da podsetimo, u konkurenciji za glavnu nagradu festivala bili su Sena Đorović, Hana Selimović, Mirjana Karanović, Boris Isaković i Hristina Popović. Predstave za ovogodišnje Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ odabrao je selektor Nebojša Bradić a stručni žiri činili su Miša Janketić, Ana Sofrenović i teatrolog Milovan Zdravković.

Ana Sofrenović, dramska umetnica, pročitala je obrazloženje žirija i istakla da je Hana Selimović predstavila lik klasika dramske literature Čehova savremenim glumačkim metodama, braneći osnovnu nit ove značajne, umetničke i kompleksne uloge. Njena iskrenost izražavanja, njena posvećenost interpretaciji i emociji u odbrani lika, išla je uzlaznom, nekad i eruptivnom linijom osvećenja ovog značajnog lika. Sugestivno je tu energiju prenosila na kolege iz ansambla, što je sve uzrokovalo izazivanje snažne empatije kod publike privlačeći je magnetnom silom. Hana je snažnu podršku imala u ansamblu predstave koji je konstituisan odličnom podelom i vođen osmišljenim rediteljskim metodama Tanje Mandić Rigonat. Predstava je dostojna velikog klasika i našeg Nacionalnog teatra.

“Mi glumci, kao elementarni i najveći prostor svoje slobode, koristimo scenu tako da ću ja svoju slobodu večeras pred vama iskoristiti da se zahvalim. Želim da se zahvalim pre svega divnoj požarevačkoj publici, hvala vam na gostroprimstvu, mojoj porodici, momku, prijateljima što ih volim i što me trpe, svim ljudima koji su učestvovali u radu u predstavi Ivanov, jer bez svakog od tih ljudi večeras ne bih bila ovde pred vama. Želim da se iskreno zahvalim poštovanom žiriju, za veliku čast i privilegiju koju mi je ukazao i mogućnost da stojim ovde večeras kao peta žena dobitnica nagrade posle 22 godine ovih susreta, i na kraju želim da se zahvalim studentima i mladosti moje zemlje, koja je ovih dana na ulicama.”, rekla je Hana prilikom obraćanja nakon uručenja statuete sa likom Milivoja Živanovića, uz aplauz gledališta.

Prilikom simboličnog vraćanja ključa grada koji je bio u rukama žirija, gradonačelnik Spasović se zahvalio na čuvanju ključa tokom svih dana festivala.

“Siguran sam da požarevačka publika ima jednu retku privilegiju da nekoliko dana, već 22 godine uživa u glumačkim kreacijama najboljih srpskih pozorišnih umetnika i sve to zahvaljujući zapravo jednoj velikoj zaostavštini Milivoja Živanovića. Kao što bi verovatno i Milivoje rekao, svako ima pravo na slobodu govora i svoje mišljenje u vezi svih događaja u zemlji. Zato smo se i borili da svako, na svakom mestu, može izraziti svoje mišljenje”, rekao je Spasović, očigledno aludirajući na osvrt mlade glumice na proteste studenata, i takođe dobio aplauz prepune sale CZK-a.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter