Почетак » Актуелно
 

Завршени Миливојеви дани

У Пожаревцу су јуче завршене 22. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић”. Глумици Хани Селимовић уручена је статуета са ликом Миливоја Живановића за улогу Саше у представи “Иванов” Народног позоришта Београд.

На завршној вечери фестивала у част победника, одиграна је представа “Пасивно пушење” Звездара театра. Након представе статуету са ликом Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића и новчану награду од 150 хиљада динара, Хани Селимовић је уручио је градоначелник Бане Спасовић.

Да подсетимо, у конкуренцији за главну награду фестивала били су Сена Ђоровић, Хана Селимовић, Мирјана Карановић, Борис Исаковић и Христина Поповић. Представе за овогодишње Глумачке свечаности ,,Миливоје Живановић“ одабрао је селектор Небојша Брадић а стручни жири чинили су Миша Јанкетић, Ана Софреновић и театролог Милован Здравковић.

Ана Софреновић, драмска уметница, прочитала је образложење жирија и истакла да је Хана Селимовић представила лик класика драмске литературе Чехова савременим глумачким методама, бранећи основну нит ове значајне, уметничке и комплексне улоге. Њена искреност изражавања, њена посвећеност интерпретацији и емоцији у одбрани лика, ишла је узлазном, некад и еруптивном линијом освећења овог значајног лика. Сугестивно је ту енергију преносила на колеге из ансамбла, што је све узроковало изазивање снажне емпатије код публике привлачећи је магнетном силом. Хана је снажну подршку имала у ансамблу представе који је конституисан одличном поделом и вођен осмишљеним редитељским методама Тање Мандић Ригонат. Представа је достојна великог класика и нашег Националног театра.

“Ми глумци, као елементарни и највећи простор своје слободе, користимо сцену тако да ћу ја своју слободу вечерас пред вама искористити да се захвалим. Желим да се захвалим пре свега дивној пожаревачкој публици, хвала вам на гостропримству, мојој породици, момку, пријатељима што их волим и што ме трпе, свим људима који су учествовали у раду у представи Иванов, јер без сваког од тих људи вечерас не бих била овде пред вама. Желим да се искрено захвалим поштованом жирију, за велику част и привилегију коју ми је указао и могућност да стојим овде вечерас као пета жена добитница награде после 22 године ових сусрета, и на крају желим да се захвалим студентима и младости моје земље, која је ових дана на улицама.”, рекла је Хана приликом обраћања након уручења статуете са ликом Миливоја Живановића, уз аплауз гледалишта.

Приликом симболичног враћања кључа града који је био у рукама жирија, градоначелник Спасовић се захвалио на чувању кључа током свих дана фестивала.

“Сигуран сам да пожаревачка публика има једну ретку привилегију да неколико дана, већ 22 године ужива у глумачким креацијама најбољих српских позоришних уметника и све то захваљујући заправо једној великој заоставштини Миливоја Живановића. Као што би вероватно и Миливоје рекао, свако има право на слободу говора и своје мишљење у вези свих догађаја у земљи. Зато смо се и борили да свако, на сваком месту, може изразити своје мишљење”, рекао је Спасовић, очигледно алудирајући на осврт младе глумице на протесте студената, и такође добио аплауз препуне сале ЦЗК-а.

Подели са другима: Facebook Twitter