Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Završetak nove bolnice – Poseta ministra zdravlja Zorana Stankovića

Ministar zdravlja Zoran Stanković, sa saradnicima, boravio je u Požarevcu gde je, pored pojedinih odelenja Opšte bolnice, posetio novu zgradu ove medicinske ustanove čija se dalja izgradnja, posle čitavih trinaest godina, nastavlja realizacijom prve faze sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 1.100.000 evra. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je tokom ove posete rekao:

-Razgovarali smo o raznim temama i problemima i smatram da smo na dobrom putu da uskoro sve te probleme rešimo. Ono što je najznačajnije za Požarevac jeste da krenemo u završetak nove bolnice čija je izgradnja počela još 1998. godine a danas smo čuli konačnu potvrdu, koju možemo da zvanično objavimo-nadležni evropski fond dozvolio da bude zaključen Ugovor tako da ćemo mi uskoro imati ugovor za završetak nove bolnice. Mislim da smo se o svemu dogovorili i sporazumeli pa ćemo u narednom periodu imati efekte od svega ovoga što je danas dogovoreno i smatram da će požarevljani imati jedan viši standard kad je u pitanju njihovo lečenje, njihovo zdravlje, a znamo da su Požarevac i Braničevski okrug prilično ugroženi prisustvom Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ i metalurškog kompleksa u Smederevu tako, zasigurno, moramo da uložimo više energije i pažnje kada je u pitanju zdravlje naših sugrađana, naveo je Miosavljević.

O aktuelnostima u zdravstvu Požarevca govorio je direktor Opšte bolnice dr Srećko Bosić:

-Danas je veoma teško biti lekar. Zahtevi su ogromni-svi od nas nešto traže a mogućnosti su vrlo male. Skopčani smo sa finansijskim ograničenjima a zdravstvo je segment društva gde, pored znanja i umeća, treba da budete dobro opremljeni kako bi pružili adekvatnu uslugu. Mi smo gospodinu ministru izneli sve naše probleme, on nas je saslušao i mislim da ima razumevanja za to i da će nam pomoći da što uspešnije pružamo zdravstvene usluge stanovnicima Požarevca i Braničevskog okruga. Rukovodstvo Bolnice, zajedno sa gradskim vlastima, potpuno je odlučno u nameri da požarevačku novu bolnicu završimo. Za nastavak ćemo, takođe, konkurisati kod fondova Evropske unije ali se nadamo i pomoći države jer ovo treba da bude državni projekat. Bez toga mi ne možemo da završimo ovaj objekat.

Ministar Zoran Stanković ocenio je veoma konstruktivnim razgovore koji su vođeni tokom čitave posete Požarevcu:

-Ono što je konkretno dogovoreno to je, pre svega, činjenica da sadašnji mamograf, koji je ugrađen u Opštoj bolnici i koji se ne koristi takozvane skrining preglede, samo iz jednog administrativnog razloga-da Fond ne plaća usluge bolnicama, to jest ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite, već samo primarnom nivou. Dogovorili smo se da Ministarstvo zdravlja inicira promenu tog propisa tako da će već od narednih desetak dana biti u funkciji ovaj mamograf i za takozvani program koji podrazumeva preventivne preglede ženskog stanovništva kada su u pitanju pregledi dojke i prevencija karcinoma dojke. Drugi konkretan dogovor je da se pristupi renoviranju hemodijaliznog centra u Petrovcu na Mlavi, s obzirom da 28 bolesnika iz ovoga grada dolazi u Požarevac, kako bi se smanjili troškovi i maltretiranje bolesnika. Treći dogovor koji je postignut jeste da se sagleda postojeća bolnica koja je krenula da se gradi, odnosno da se sagledaju i druga sredstva i drugi krediti i da se ona privede svojoj nameni. U tu bolnicu, prema razgovorima koje smo imali sa svim subjektima iz ovoga kraja, trebalo bi da da se smeste: hirurško odelenje ili hirurške grane i da se tu prebaci porodilište. Na taj način bi se stvorili uslovi da jedna zgrada, koja je u neposrednoj blizini ove bolnice, to jest u krugu bolnice, bude pretvorena u gerijatrijski centar to jest bude prostor gde će se zbrinjavati oni teški bolesnici, takozvana psihogerijatrija, koja je veliki problem u celoj zemlji a pogotovu u ovom kraju iz koga je veliki broj zaposlenih u inostranstvu i gde su stari ljudi prepušteni sami sebi, rekao je ministar Stanković.

Bolnica u Požarevcu dobiće novi rentgen aparat iz donacije koju očekuje Ministarstvo zdravlja.

Delegaciji Ministarstva zdravlja priređen je svečani prijem u Gradskom zdanju gde su im dobrodošlicu poželeli čelnici lokalne samouprave.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter