Почетак » Живот у Пожаревцу » Здравство
 

Здравствени центар Пожаревац

Здравствени центар у Пожаревцу је основан 1. априла 1989. године. Основано је седам домова здравља, Општа болница Пожаревац,  Апотекарска установа и Болница у Петровцу.

Апотекарска установа је издвојена 1996. године, Здравствени центар Петровца, Жагубице и Здравствени центар Велико Градиште 1997. године.

Здравствени центар у Пожаревцу обавља здравствену делатност на подручју општина браничевског округа за око 162.000 становника, али и за потребе укупног становништва округа који му гравитирају. Организован је у четири дома здравља и Општу болницу у Пожаревцу. Највећи Дом здравља је у Пожаревцу, организован по типу сложеног дома здравља са две посебне службе у Малом Црнићу и Костолцу. Развијени облици Дома здравља у Кучеву и Жабарима, док је у Голупцу базични облик Дома здравља. Домови здравља, у зависности од величине, пружају здравствену заштиту из области опште медицине, хитне медицинске помоћи, поливалентне патронаже и здравственог васпитања, заштите предшколске и школске деце, здравствене заштите жена, стоматолошке здравствене заштите, лабораторијске и рендген дијагностике, физикалне медицине и рехабилитације, кућног лечења и неге, онкологије, пнеумофтизиологије и медицине рада са пратећим специјалностима.

Општа болница обавља стационарну здравствену заштиту из области хируршких грана (општа и дечија хирургија, ортопедија са трауматологијом, гинекологија са акушерством и неонатологијом, урологија, ОРЛ, офталмологија ја), интерне медицине са коронарном јединицом и службом за хемодијализу, педијатрије, инфектологије, дерматовенерологије, физикалне медицине и рехабилитације, неурологије и психијатрије, анестезије и реанимације, лабораторијске дијагностике и рендген, клиничке патологије и трансфузиологије.

У домовима здравља годишње се обави око 3 милиона здравствених услуга из области примарне здравствене заштите, од чега близу 830.000 лекарских прегледа. У болници се у току године лечи 15.000 становника и оствари око 147.000 болесничких дана коришћењем 560 постеља. Хируршке службе за годину дана изврше око 5.000 операција, док се у служби за хемодијализу изврши 17.500 дијализа. Болница обавља специјалистичко-консултативне и услуге у годишњем обиму од близу 860.000 лекарских прегледа, медицинских интервенција и других здравствених услуга.

О здравственој заштити становника стара се 2098 запослених на неодређено време, од којих је 300 лекара, 50 стоматолога, 30 медицинских сарадника са високом стручном спремом и 5 административних радника са високом стручном спремом. Вишу школску спрему медицинских смерова имају 100 радника, док је средњег медицинског кадра 1080. Највећи број запослених има болница – 900, потом Дом здравља Пожаревцу 780, Кучево 120, Жабари 80, Голубац 75, а заједничке службе 165 запослених.

Подели са другима: Facebook Twitter