Почетак » Актуелно » О Граду
 

Алармантно стање у водоснабдевању Пожаревца и Костолца

Смањење потрошње воде или рестрикције

Поводом алармантне ситуације у водоснабдевању насеља на територији града Пожаревца, којима прете нестанак пијаће воде нарочито у вишим зонама вароши, градоначелник Пожаревца Миомир Илић апеловао је на грађане да максимално штеде и драгоцену течност из градског водовода на овим врелинама користе само за уобичајене потребе али не и за заливање башта и њива. Тим поводом организована је конференција за медеје на којој су учествовали и стручњаци из Водовода.

voda_1

Директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, Саша Ваљаревић, рекао је: -Воде за сада има али, уколико грађани наставе да троше енормне количине, биће рестрикција. Како је у претходном периоду, а нарочито током протеклог викенда забележен велики пораст потрошње воде упркос апелима ЈКП “Водовод и канализација” Пожаревац, дирекотор овог предузећа и градоначелник Пожаревца сазвали су конференцију за медије. Саша Ваљаревић, директор ЈКП “Водовод и канализација” упозорио је на озбиљност ситуације јер је систем водоснабдевања у Пожаревцу и Костолцу лимитиран. “Водоизвориште града Пожаревца “Кључ” је лимитирано са 220 литара воде.

Цистерне стално у граду

Цистерне стално у граду

Потрошња достиже 260 па чак и 270 литара са резервоарима.Међутим, те резерве се енормно троше тако да прети да дође до тога да више немамо резерви воде. Иста ситуација је и у Костолцу где водоизвориште може да издржи 70 литара воде. И ту постоје одређене резерве, међутим, и оне су се истрошиле.Посебно апелујем на сеоска насеља Дрмно, Стари Костолац и Кленовник да смање поливање зелених површина, зато што ће грађани Костолца остати без воде.ЈКП “Водовод и канализација” покушава да са свим стручним службама одржи водоводни систем града Пожаревца и ГО Костолац али ако се настави са оваквом потрошњом воде биће рестрикција”, напоменуо је Ваљаревић.

Дешавало се и ранијих година да током летњих месеци виши делови града остају повремено без воде, а тај тренд наставља се и овог лета. У вечерњим сатима током викенда био је слаб притисак у нижим деловима града, а потрошачи у појединим улицама које припадају трећој висинској зони остајали су без воде.

-Комплетна производња воде у Пожаревцу се потроши пре него што стигне до друге и треће висинске зоне. Ми разумемо да су високе температуре  али када би се вода трошила само за животне потребе било би довољне количине воде за све грађане”, истакао је Ваљаревић и додао да не постоји друго решење овог проблема док се не изграде фабрике воде у Пожаревцу и Костолцу.

Он је још напоменуо да је река Морава, одакле се снабдева Пожаревац водом, на рекордно ниском  водостају јер није било падавина готово месец дана, као и да их неће бити до краја јула, што значи да се ниво реке неће поправити.Квалитет воде је и даље на завидном нивоу према подацима ЗЗЈЗ али, уколико се настави са великом потрошњом, може доћи и до погоршања квалитета воде.

Заједничке екипе ЈКП “Водовод и канализација”, комуналне инспекције и комуналне полиције свакодневно обилазе критичне зоне града са превеликом потрошњом. Где утврде да има енормних потрошњи воде  биће изречене казне на лицу места у износу од 5.000 динара.

Подели са другима: Facebook Twitter