Почетак » Актуелно » О Граду
 

Додељена признања Црвеног крста Пожаревац

Поводом Светског дана Црвеног крста, у свечаној сали Градског здања Пожаревац одржан је пријем поводом обележавања Недеље Црвеног крста.

crveni_krst_2

У присуству активиста, пријатеља, волонтера заслужним појединцима и организацијама додељени су сребрни и златни знак Црвеног крста. О активностима најхуманије организације Црвеног крста говорили су градоначелник Миомир Илић, председник Скупштине Бане Спасовић и заменик председника Скупштине Милић Јовановић, који су истакли значај организације Црвеног крста у Пожаревцу и свим облицима помоћи угроженим грађанима, нарочито током прошлогодишњих поплава као и у вези акција добровољног давања крви, због чијег обима је Пожаревац већ четири године узастопно проглашен за најхуманији град у Србији.

crveni_krst_1

Присутнима се обратила и генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић која се захвалила челницима града на подршци и истакла да је организација Црвеног крста у Пожаревцу једна од најбољих у Србији и да може да служи за пример осталима. -Ове године са Недељом Црвеног крста почиње и обележавање 50 година од доношења принципа Црвеног крста који су и основни принципи људског живота. Посебну захвалност дугујемо даваоцима крви, имајући у виду да је прошле године Црвени крст из Пожаревца успео да, као прва организација у Србији, постигне принцип да крв чека пацијента“.

О обележавању недеље Црвеног крста говорио је и секретар Пожаревачког Црвеног крста Саша Обрадовић. -Снага Црвеног крста лежи у његових седам основних принципа: хунамости, независности, непристрасности, неутралности, добровољности, јединствености, универзалности. Они су темељ наше посвећености да помогнемо људима у невољи, свакој заједници, било када и у сваком тренутку. Захвалио бих се челницима града на пдршци. Захваљујући њима, наша Народна кухиња већ 20 година ради свакога дана. То је само једна од кативности Црвеног крста. Међу осталима су и пружање прве помоћи, помоћи старим лицима, акција солидарости, акције добровољног давања крви и још много тога. У последњих четири године смо најхуманија средина, и могу слободно да кажем да је Пожаревац постао синоним за добровољно давалаштво крви у Србији“, рекао је између осталог Саша Обрадовић.

Пригодни програм извели су ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“. Сребрни знак Црвеног крста добили су: Миомир Илић, др Срећко Босић, др Зорица Славковић, КПЗ Забела, Електроморава Пожаревац, Енел, Унион МЗ и Друштво учитеља Града Пожаревца. Златни знак Црвеног крста добили су: Василије Балдић, Бранислав Живуловић, Славомир Миловановић, Влада Стокић, Јасмина Живковић, ЈРДП „Радио Пожаревац“, „Идеа Агрос Пожаревац“, Патронажна служба Дома здравља Пожаревац и Удружење добровољних давалаца крви у ПД ТЕКО Костолац. Медаља Црвеног крста уручена је данас Душану Вујчићу. Најављено је да ће приликом завршнице обележавања Недеље Црвеног крста, у породилишту Опште болнице мајкама породиљама биће уручени пригодни пакети за бебе које су рођене у овој седмици.

Подели са другима: Facebook Twitter