Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Гвардиа“ одушевила импресивним концертом

Импресивним Концертом новоформираног симфонијског оркестра „Гвардиа“ започео је програм поводом одржавања 53. Љубичевских игара, који је одушевио неколико хиљада посетилаца на централном градском тргу у Пожаревцу.

Gvardia_1

Пожаревљани су чланове оркестра, мада је састављен у кратком року и који је имао мање од месец дана да припреми и увежба репертоар, својим извођењем пробраних композиција разгалио присутне, а они су их због својеврсног “хепенинга”френетичним аплаузима за то наградили.

Симфонијски оркестар „Гвардиа“ одржао је концерт пред Пожаревљанима у трајању од 90 минута, где је извео 17 композиција. На њиховом репертора била су дела класичне музике, мелодије популарне музике, валцери,староградске композиције и маршеви, као филмска музика, што би се рекло за сваког по нешто. Концерт је започео Брамсовом Мађарском игром, наставио најбољим валцером свих времена,Шестаковим у Ц-молу, а затим Радецким маршом, што је подигло публику на ноге, који су у ритму марша аплаудиралу. Након тога млада професорка виолине, идејни творац овог оркестра, Теодора Димитријевић показала се публици и као изврсни солиста. Она је извела попупарну арију из Бизеове опере Кармен-Хабарену, што је публика топло поздравила. До краја концерта она је отпевала још две песме. Концерт је завршен извођењем наших мелодија, Свилен конац и српског најпознатијег марша-марш на Дрину.

Gvardia_2

Завршетак концерта публика је извођаче наградила овацијама и повицима: „Прелепо“, „Свака вам част“, „Хвала вам на дивној вечери“, „Хоћемо ли вас поново чути “…

Мајстори музике присутнима су се у знак захвалности на подршци дубоко поклонили.

Иначе, састав оркестра чинило је више од 40 музичара, махом професора музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу и њихових ученика који су се одлично снашли у новој улози, будући да завидан део састава чине млади људи који још увек нису ни близу пунолетства. Састав су употпунили и музичари из Београда. Оркестар су током наступа сјајно водиле диригент Снежана Миловановић и идејни творац „Гвардије“, виолинисткиња Теодора Димитријевић. Аранжмане је за наступ урадио Илија Рајковић, професор у музичкој школи и члан оркестра.

Теодора Димитријевић под јаким емоцијама због успешног наступа у име свих чланова оркестра захвалила се дивној публици, школи у којој предаје и, посебно, градоначелнику Пожаревца Банету Спасовићу и његовим сарадницима рекавши да њих није били не би се ни овај пројекат овако успешно реализовао. Она је присутнима поручила да је ово први концерт Гвардије, али не и последњи, као и да ће их, како пожаревљани, тако и остали грађани Србије у будућности моћи да их слушају.

На крају концерта, и сам одушевљен овим догађајем, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић се попео на бину где је Теодори и осталим члановима оркестра уручио букет од 151. црвене руже у име града за успешан наступ рекавши:

-Браво. Ви сте осветлали образ нашег града”.

Подели са другима: Facebook Twitter