Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Litijom i Svečanom akademijom u Kostolcu počelo obeležavanje slave Sveti Prokopije

Nakon večernje službe u crkvi Svetog Maksima Ispovednika, ulicama Kostolca krenula je litija u kojoj su bili pripadnici vojske iz požarevačkog garnizona i Ministarstva unutrašnjih poslova, čelni ljudi Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac kao i građani. Nakon litije u porti crkve održana je Svečana akademija povodom slave Kostolca.

Goste su pozdravili predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski i predsednica Skupštine gradske opštine Kostolac Milena Cerovšek.

Predsednik Gradske opštine Kostolac – Serdžo Krstanoski

Krstanoski je istakao da je uveren da će svaku narednu slavu dočekati sa još boljim rezultatima i još boljim životom građana Kostolca.

Predsednica Skupštine gradske opštine Kostolac – Milena Cerovšek

Predsednica kostolačke skupštine Milena Cerovšek je poručila da je ponosna na sve što je urađeno zajedničkim snagama u prethodnom periodu i da će se u narednom periodu nastaviti sa intezivnim razvojem Kostolca.

Starešina crkve Sveti Maksim Ispovednik – Dejan Lazarov

Prigodnu besedu je održao i starešina crkve Sveti Maksim Ispovednik Dejan Lazarov.

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da je Velikomučenik Prokopije načinom na koji je branio Hrišćanstvo i veru u Isusa Hrista postavio pred nas ideju vodilju koje se moramo držati u vremenima koja su pred nama. Ta ideja u sebi kao osnovnu premisu sadrži odlučnost. U vremenu punom izazova kakva su danas, upravo ta odlika pomoćiće nam da očuvamo tekovine koje su naši preci marljivo gradili, i to je posao koji se nikada ne završava:

“Tu pre svega mislim na versku, nacionalnu toleranciju kao i  poštovanje različitosti. Po tome je naš grad jedinstven i zbog toga smo svi mi koji nosimo u srcu Kostolac ponosni. Večerašnja litija, u kojoj su učestvovali hrišćanski vernici, ali koju pozdravljaju i svi ostali, samo je jedan od dokaza da je ta sabornost stvarna. Takođe, to je dokaz i da je verska tolerancija izraz koji se u Kostolcu podrazumeva, i nadograđuje u ljubav i poštovanje prema različitim verama i običajima. Okupljeni na ovom mestu, a pre svega vođeni pomenutom idejom, uveren sam da ćemo u budućnosti pored njenog očuvanja učiniti sve da Kostolac učinimo još boljim mestom za život.“

Ovom prilikom predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski i predsednica skupštine Milena Cerovšek uručili su nagrade i povelje učenicima i sportistim generacije OŠ „Jovan Cvijić“ i Tehničke škole „Nikola Tesla“ kao i nagradu za najangažovanijeg učenika osnovne škole. U kulturno umetničkom programu nastupili su Vokalni ansambl „Beli anđeo“ i KUD „Stari Kostolac“.