Почетак » Актуелно » О Граду
 

Литијом и Свечаном академијом у Костолцу почело обележавање славе Свети Прокопије

Након вечерње службе у цркви Светог Максима Исповедника, улицама Костолца кренула је литија у којој су били припадници војске из пожаревачког гарнизона и Министарства унутрашњих послова, челни људи Града Пожаревца и Градске општине Костолац као и грађани. Након литије у порти цркве одржана је Свечана академија поводом славе Костолца.

Госте су поздравили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине градске општине Костолац Милена Церовшек.

Председник Градске општине Костолац – Серџо Крстаноски

Крстаноски је истакао да је уверен да ће сваку наредну славу дочекати са још бољим резултатима и још бољим животом грађана Костолца.

Председница Скупштине градске општине Костолац – Милена Церовшек

Председница костолачке скупштине Милена Церовшек је поручила да је поносна на све што је урађено заједничким снагама у претходном периоду и да ће се у наредном периоду наставити са интезивним развојем Костолца.

Старешина цркве Свети Максим Исповедник – Дејан Лазаров

Пригодну беседу је одржао и старешина цркве Свети Максим Исповедник Дејан Лазаров.

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом истакао да је Великомученик Прокопије начином на који је бранио Хришћанство и веру у Исуса Христа поставио пред нас идеју водиљу које се морамо држати у временима која су пред нама. Та идеја у себи као основну премису садржи одлучност. У времену пуном изазова каква су данас, управо та одлика помоћиће нам да очувамо тековине које су наши преци марљиво градили, и то је посао који се никада не завршава:

“Ту пре свега мислим на верску, националну толеранцију као и  поштовање различитости. По томе је наш град јединствен и због тога смо сви ми који носимо у срцу Костолац поносни. Вечерашња литија, у којој су учествовали хришћански верници, али коју поздрављају и сви остали, само је један од доказа да је та саборност стварна. Такође, то је доказ и да је верска толеранција израз који се у Костолцу подразумева, и надограђује у љубав и поштовање према различитим верама и обичајима. Окупљени на овом месту, а пре свега вођени поменутом идејом, уверен сам да ћемо у будућности поред њеног очувања учинити све да Костолац учинимо још бољим местом за живот.“

Овом приликом председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница скупштине Милена Церовшек уручили су награде и повеље ученицима и спортистим генерације ОШ „Јован Цвијић“ и Техничке школе „Никола Тесла“ као и награду за најангажованијег ученика основне школе. У културно уметничком програму наступили су Вокални ансамбл „Бели анђео“ и КУД „Стари Костолац“.