Почетак » Актуелно » О Граду
 

Меморандум о разумевању за изградњу 13 монтажних кућа за избеглице у Костолцу

Збрињавање најугроженијих породица

У име града Пожаревца, градоначелник Миомир Илић, представник Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије Драга Трнинић и представник Високог комесаријата за избеглице УН УНХЦР потписали су у свечаном салону Градског здања у Пожаревцу Меморандум о разумевању за изградњу 13 монтажних кућа на локацији Канал у градској општини Костолац. Тринаест монтажних кућа биће изграђено у оквиру пројекта „Подршка побољшању услова живота миграната и затварању колективних центара“ који финасира Делегација Европске уније у Републици Србији из претприступних фондова за 2012 годину. Циљ пројекта је да поспеши инклузију социјално угрожених лица и породица интерно расељених лица смештених у неформалним колективним центрима.

Izbeglice_1

-Данас смо присуствовали потписивању за нас веома значајног споразума, који се финасира из средстава Европске уније, Високог комесаријата за избеглице УНХЦР и града Пожаревца а реч је о изградњи 13 породичних објеката за расељена лица као и социјално угрожене породице, рекао је Миомир Илић, градоначелник Пожаревца у свом обраћању новинарима. Обезбеђена су средства у износу од 250.000 евра за радове и опремање кућа од којих ће једанаест бити за интерно расељена лица и две за социјално угрожене породице“. Те породице сада живе у неусловим објектима на локацији у Старом Костолцу као и на простору у ПД ТЕКО у Дрмну, тако да град у потпуности сарађује на овом пројекту са градском општином Костолац, нагласио је градоначелник Илић. Град Пожаревац је обезбедио урбанистичке услове и све грађевинске дозволе за почетак ових радова, који би требало да се заврше до краја децембра ове године“, најавио је Миомир Илић.

Милож Тержан, представник Високог комесаријата за избеглице УНХЦР је изразио задовољство што је меморандум потписан и учињен први корак за реализацију овог пројекта чији циљ је да се сви Колективни центри у Србији затворе до краја 2016. године, с тим што ће се затварање ових неформалних колективних центара у Костолцу завршити до краја ове године.

Izbeglice_2

Драга Трнинић из Комесаријата за избеглице Републике Србије је изразила задовољство што почиње реализација још једног пројекта за побољшање услова живота наше најсиромашније популације и нагласила да Комесаријат има улогу да координира свим овим пројектима који имају за циљ затварање званичних као и незваничних колективних центара за смештај расељених лица.

Тринаест породица корисника монтажних кућа у Костолцу има само право коришћења ових кућа које ће бити опремљене намештајем и белом техником, чуло се на конференцији за новинаре у Градском здању. Потписивању меморандума присуствовао је и Иван Савић, председник Градске општине Костолац, његов заменик Саша Павловић, председник Скупштине општине Костолац Драган Марковић, као и Срђан РАдовановић, члан Градског већа задужен за Костолац.

Подели са другима: Facebook Twitter