Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан ослобођења

Дан ослобођења Града Пожаревца у Првом и Другом светском рату, 15. октобар, обележен је Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у граду.

Уочи 15. октобра у Центру за културу одржана је Свечана академија на којој су уручена признања заслужним појединцима и организацијама. Ове године су награђени атлетичарка Маша Рајић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић, директорка ОШ „Свети Сава“ Маргарета Секуловић и од организација Пожаревачка гимназија и Спортски центар. Признања је уручио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је овом приликом истакао да се слобода не добија, већ осваја:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Освајачи слободе смо били у оба светска рата, али и небројено пута пре тога. За разлику од неких освајача који у својој историји изнова исписују борбу за туђе, ми ћемо увек бити освајачи своје слободе, мира и напретка. Зато данас, када већ уживамо у слободи, мир чувамо и бранимо, а у фронту за напредак државе, предвођени Владом и председником Републике Србије Александром Вучићем, нападамо свим снагама. Околности у свету, данас су пуне изазова. Поново империје ломе своја копља, а мале земље покушавају да током те борбе сачувају свој народ и државу. Србија се као и увек, налази на стази укрштања интереса великих сила, али и поред тога успева да чува и унапређује своју економију. Пожаревац је у томе прати, а доказ је и недавни долазак велике  светске компаније која већ упошљава наше суграђане, и најављује  проширење капацитета у овој години. Поред тога, подизање квалитета инфраструктуре града тамо где ју је већ било, као и изградње нове, задатак је коме смо се посветили.“

Директорка ОШ „Свети Сава“ – Маргарета Секуловић

У име награђених се обратила директорка ОШ „Свети Сава“ Маргарета Секуловић.

На академији су приказана два промотивна филма о Пожаревцу а у културно уметничком програму је наступио Мешовити хор уз подршку ГАНИП-а и КУД Бубушинац.


Свечаност поводом обележавања 15. октобра Дана ослобођења Пожаревца настављена је полагањем венаца на споменик Српском војнику, споменик Црвеноармејцима и Стрељаним родољубима. Венце су положили делегација, Владе Републике Србије, Министратсва одбране, Града Пожаревца, амбасаде Белорусије на челу са амбасадором Валериј Бриљовим,  представници амбасаде Русије, Министарства унутрашњих послова, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, борачких организација, странака, деце и грађана.

 

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је рекао да му је част и задовољство што су званице и грађани заједно окупљени на евоцирању успомена и одавању поште ослободиоцима нашег града у оба светска рата, на прослави слободе:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Сви ми данас, којима је поклоњено поверење и дата одговорност за функционисање града, сматрамо да нам је подједнако важан задатак и да не заборавимо значајне датуме из прошлости. Како му и сам назив говори, Браничево се одувек одазивало позиву за одбрану отаџбине, па је тако дало и велики број жртава у оба светска рата. Сада, ми их не оплакујемо већ их славимо, захвални због чињенице да данас живимо у слободи. Данас смо им се захвалили и полагањем венаца на места на којима су остали њихови земни остаци, да нас подсећају на велико јунаштво храбрих предака и ослободиоца савезника. Иако су неки од њих рођени далеко од Србије, у српској земљи пронашли су мир и уздигли се на небеса, вечно памћени и слављени.“

Миодраг Капор државни секретар у Министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања је подсетио да је прекрајање историје постао задатак многих да се од жртве прави злочинац а од злочинца жртва:

Миодраг Капор – државни секретар у Министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања

,,Наш задатак је да поштујемо традицију сећања, ослободилачких ратова и да будућим поколењима оставимо у аманет да је Србија увек у историји била на правој страни – слободе, правде и хуманизма. Никада нисмо никога окупирали и ушли у туђу земљу да некоме нешто одузмемо. Дан ослобођења Пожаревца је идеална прилика да се подсетимо да овај град, али и читава Србија, има чиме да се поноси. У свим борбама Срби су имали и своје одане савезнике, а међу њима је била и Русија. Оно што је тај народ током векова урадио недвосмислено показује колико православни руски народ поштује и цени Србе.“

Након минута ћутања за погинуле ослободиоце је завршена овогодишња свечаност поводом обележавања Дана ослобођења Пожаревца у првом и Другом светском рату.