Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Održan Uskršnji festival u Poljani

Jubilarni, 10. po redu, Uskršnji etno festivala, koji je imao međunarodni karakter, i ove godine je po tradiciji održan kod manastira Sestroljin u Poljani. Na ceremoniji otvaranja prisutnima se najpre obratio gradonačenik Požarevca Miomir Ilić koji je istakao značaj ove manifestacije za selo Poljanu, grad Požarevac kao i region kada je očuvanje baštine u pitanju.

-Sve ovo je organizovano u duhu narodnog stvaralaštva i tradicije ali i kulturnih vrednosti koji su se od davnina očuvale do današnjih dana. Narodni običaji su od najranijih vremena služili da se očuva identitet svakog podneblja ponaosob. Običaji su služili i služe i dalje da se zadovolje najrazličitije ljudske potrebe a Poljana daje svoj nemerljiv doprinos kada je u pitanju očuvanje načina života u Moravskom, Stiškom i Mlavskom kraju, rekao je gradonačelnik Ilić.

 

Sa Festivala u Poljani

Sa Festivala u Poljani

Manifestaciju je zvanično otvorila direktorka Turističke organizacije Požarevac Davorka Mitrović koja je napomenula da je i ove godine generalni pokrovitelj grad Požarevac dok u organizaciji učestvuje ustanova na čijem je čelu, Mesna zajednica Poljana, Crkvena opština i KUD Poljana.

-Želeli smo svi zajedno da održimo tradiciju ovoga kraja. Interes TO Požarevac je da u nacionalnim okvirima promovišemo vrednosti ovog kraja Srbije a ujedno pozivam i sva ostala sela koja gravitiraju gradu Požarevcu da poput Poljane se udruže, obrate nam se i pokažu želju da i oni prikažu sve ono što znaju i umeju, kazala je Davorka Mitrović i nakon toga otvorila Uskršnji etno festival.

Poljana_festival_1

Nakon otvaranja, sve prisutne su oduševili učenici i profesori požarevačke Muzičke škole koja je sve ljubitelje muzike prosto ostavila bez daha. Kao i svake godine festival je sadržao nekoliko segmenata i to Еtno izložba, kulturno umetnilki program kao i takmičenje za najjače i najlepše jaje, najlepšu tortu i štand. Najbolji i kategoriji Najlepše uređeni štand dobila je sekcija žena Skobalj, dok je titulu za najlepše ofarbana jaja osvojila Ivanka Stanković iz Radinca. Najlepša Uskršnja torta delo je Udruženja žena “Prelo“ iz Lugavčine a u oštroj konkurenciji takmičenja zanajtvrđe Uskršnje jaje pobedu odneo Boris Matić iz Smedereva.

Poljana_festival_3

Iako su gosti iz drugog regiona dominirali u nagradama, utisak je da su najuspešniji kada je sveopšti utisak u pitanju svakako zaposleni u Crvenom krstu Požarevac. Svakako najveće priznanje im je što se usled velikog broja posetioca njihovom štandu nije moglo prići.

Related Images:

Podeli sa drugima: Facebook Twitter