Почетак » Актуелно » О Граду
 

Откривена спомен плоча погинулом војнику из Пожаревца

Спомен плоча погинулом Душану Тасићу који је страдао у пролеће 1998.године на Косову и Метохији открили су његова мајка Десанка Тасић, градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, државни секретар министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дејан Антић и Горан Ђиновић из Удружења 549. херојска моторизована бригада Цар Душан Силни.

Пожаревљанин Душан Тасић је био једна од првих жртава шиптарских терориста који је погинуо током акције код Ђаковице. Након помена покојнику који су одржали свештеници СПЦ поред спомен плоче венце су положили чланови породице Тасић, представници министарства рада, министарства одбране унутрашњих послова, Града Пожаревца, Удружења 549. херојска моторизована бригада Цар Душан Силни и политичких странака.

Овом приликом градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао да смо данас једним делом одужили дуг према њему и свима онима који су, као припадници војске наше државе, помало тихо отишли у вечност:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Душан се налази, раме уз раме са свим српским ратницима, на посебном месту на небу али и у нашим срцима. Овом спомен плочом отклонићемо свим Пожаревљанима вео тишине и незнања о томе шта је војник Душан Тасић учинио за Србију. Сви народи, са правом, славе своје велике војсковође, али је подједнако важна свака жртва у одбрани своје земље. Полазећи на одслужење војног рока и касније положивши заклетву да ће чувати своју земљу, Душан је свој завет испунио. Иако не можемо потпуно разумети бол који његова породица осећа због овог губитка, можемо им рећи да требају бити поносни на Душана. Од данас ће сви пролазници овог дела нашег града прочитати и пренети даље једну причу о изгубљеној, али никада промашеној младости коју је војник Душан Тасић поклонио својој Србији.“

Овом приликом су се још обратили генерал Стојан Коњиковац и државни секретар Дејан Антић који су истакли да се држава труди да се одужи ветеранима колико је у могућности и да су они то право стекли одазивајући се на позив своје државе.