Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворене 54. Љубичевске коњичке игре

Љубичевске коњичке игре су под покровитељством председника Републике Србије те их је сходно томе отворио Александар Вучић.

Он је у свом обраћању пред великим бројем пожаревљана истакао да су овогодишње 54. игре увод у наредне 55. Љубичевске коњичке игре када ће бити великих промена и да ће се до тада урадити много тога у Пожаревцу.

“Част је данас бити у Милошевом Пожаревцу, у граду у коме је пре 299 година склопљен Пожаревачки мир, између хришћанских сила Аустрије и Венеције и Отоманског царства. У граду о којем је по миру, а не по рату чуо цео свет, и можда је то један од разлога због којег је кнез Милош поред Београда и Крагујевца у Пожаревцу почео да поставља темеље модерне српске државе”, оценио је председник.

Данас, каже, два века касније, поучени Милошевом мудром политиком, уздижемо и градимо Србију, коју је Милош назвао најлепшим местом за живот, развијао је бранећи себе, а уважавајући и поштујући све друге, рекао је председник државе.

Затим је председник Вучић пожелео грађанима Пожаревца и Браничевског округа да из године у годину, на Љубичевским играма, али и пре и после њих, дочекују све више гостију и то не само у Љубичеву и Пожаревцу, већ и Виминацијуму, на Сребрном језеру, у Голубцу, Жагубици, и другим местима овог краја, како би им показали лепоте Србије, нашу традицију и српско гостопримство.

Градоначелник Града Пожаревца и председник Организационог одбора 54. ЉКИ Бане Спасовић је у свом обраћању истакао:

“Нама у Пожаревцу велика је част и то што се наш развој поклапа и са изградњом модерне Српске државе у њеним првим деценијама по коначном ослобођењу од Отоманске империје. Књаз Милош је, као мудар државник и човек са визијом имао у једном њеном делу и то да је овде добро место за живот. Пожаревац је тада, једно за другим добијао Саборну цркву, двор – конак, ергелу, па и ову Табачку чаршију у којој се сада налазимо. Сви набројани симболи града, можда нису данас у стању у каквом би смо желели да буду.

Како је истакао, њега као грађанина највише радује што смо, ми Пожаревљани коначно склопили један важан договор међу нама самима.

“Договор да идемо напред гледајући у будућност, имајући у виду прошлост и традицију, и да све то чинимо сада, у тренутку у коме живимо. Инспирисани државном политиком која нам последњих година на делу показује да је напредак често праћен и великом жртвом, да успеху увек претходи велико одрицање, да резултату увек претходи велики рад, кренули смо и ми у Пожаревцу у обнову. Најпре себе самих и својих навика а потом и у обнову свега онога што нам боравак у нашем граду чини пријатним и достојним човека”, рекао је Спасовић.

Након церемоније примопредаје мача од стране прошлогодишњег витеза Марка Миленковића градоначелнику Спасовићу кренуло се са парадом.

Једни за другим ређали су се у кочијама представници удружења и институција који су значајни за град али и читаву Србију. Од гостију били су ту мађарски чикоши, али се шира јавност између осталих могла упознати и са ергелом, коњичким клубом “Кнез Михаило”, волтижерима, пожаревачким спортистима као и ученицима генерације основних и средњих школа, што је изазвало посебан аплауз. Подједнако велики аплауз добила су и два пуковника из Првог светског рата, Миливоје Стојановић Брка и Бранислав Милосављевић који су, свако на свој начин, “одговорни” за настајање песама “Креће се лађа француска” и “Марш на Дрину”.

Врхунац а уједно и крај дефилеа било је појављивање те личности и то не на коњу или у кочијама, већ у – аутомобилу. Олдтајмер је прошао Табачком чаршијом и из њега је изашла једна од најпознатијих уметница у Европи али и у САД између два светска рата, Пожаревљанка, Милена Павловић Барили. Глумица која тумачи њен лик се обратила окупљенима и позвала их на такмичарски део Љубичевских коњичких игара чиме је дефиле и званично завршен.

Након дефилеа у центру града председник Србије Александар Вучић обишао је са градоначелником Банетом Спасовићем Ергелу Љубичево.

 

Подели са другима: Facebook Twitter