Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Посетилац“ одушевио публику“Visitor” delighted the audience

Одавно једна позоришна представа није толико одушевила публику у препуној сали Центра за културу у Пожаревцу као што је то пошло за руком позоришном комаду „Посетилац“ коју су извели глумци театра Атеље 212 из Београда. Сусрет оснивача психоанализе Сигмунда Фројда с непознатим посетиоцем 1938. године у доба јачања нацизма окосница је овог филозофског дела Ерих Емануела Шмита. Кроз њихов разговор аутор разматра однос човека и Бога, моралног зла и одговорност.

Преиспитивање и разговор са самим собом, бити верник или атеиста јесу лајт мотив који се протеже кроз комад. Ово Шмитово остварење је у Паризу добило 3 награде а у улози Сигмунда Фројда нашао се Војислав Брајовић.

Упитан да ли му је припремање ове улоге представљало изазов, Брајовић је потврдио да сваки пут када игра у овој представи носи и велику одговорност. -Не само да је припремање за мене био изазов сваки пут када играм јер знам да играјући овбај комад свако ко гледа преиспитује себе у односу на веру, бити верник или атеиста. Знам и да ја када играм то на сцени имам одговорност како ћу то пренети на публику, како ће она то доживети када то гледа и онда је одговорност и изазов већа, рекао је приликом гостовања Брајовић.

Он је изразио задовољство реакцијама пожаревачке публике која има искуства и може, како се подсетио, да се похвали фестивалом који има. Осим Војислава Брајовића, маестрално су играли Драган Николић, Анђелика Симић и Бранислав Трифуновић. Овај комад се већ 5 година у Атељеу 212 игра на “карту више”, изведена је преко 100 пута, а са великим успехом гостовала је у многим европским градовима.


Подели са другима: Facebook Twitter