Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потписани Уговори о стручној пракси са осморо лица

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић и директорка пожаревачке Филијале Националне службе за запошљавање Соња Мирић потписали су уговоре о стручној пракси са осморо лица са евиденције Националне службе за запошљавање, за ангажовање на пословима у Градској управи Пожаревца, уз присуство директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића.

Овом потписивању претходило је потписивање споразума између градоначелника, директорке НСЗЗ Пожаревац и начелника Градске управе Александра Симоновића.

Према речима градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића поред осморо лица за стручну праксу посао је добило и 37 лица са категорије теже упошљивост за јавне радове на четири месеца. Из градског буџета за ове намене је у 2020. години издвојено 10 милиона динара:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Пратећи Локални акциони план запошљавања града Пожаревца за 2020. годину окупили смо се данас да потпишемо уговоре за спровођење Програма стручне праксе и јавних радова. Овом активношћу oбезбеђено је оспособљавање 8 незапослених лица код послодавца “Градска Управа Града Пожаревца” и то за пет дипломираних економиста, два дипломирана правника и једног дипломираног инжењера заштите животне средине. Овоме је претходило  закључење Уговора о спровођењу јавног рада 9. септембра између Града Пожаревца, Националне службе запошљавања – Филијала Пожаревац  и извођача – Градска општина Костолац, ЈП “Љубичево“, ЈКП „Комуналне службе“, ЈКП „Водовод и канализација“ и Туристичка Организација Града Пожаревца. Уверен сам да ће и ових годину дана стручне праксе, као и четири месеца јавних радова послужити овим људима не само да попуне своје кућне буџете, већ и да се наметну садашњим или будућим послодавцима. Период пред вама послужиће вам да се покажете као вредни радници који своје радне задатке изводе савесно. Када су у питању лица на стручној пракси, желео бих да додам и да ће послодавац издати потврду о обављеном приправничком стажу, чиме ће сви они који су прошли овај програм бити оспособљени за самостални рад у струци и стећи право на полагање државног испита. Током трајања програма стручне праксе, ангажованом лицу припада новчана помоћ и трошкови превоза на месечном нивоу у износу од 26.000,00 динара, као и  трошкови осигурања за случај повреде на раду и професионалне болести  у складу са законом. Овиме желимо да стичући искуство у струци коју сте одабрали за свој позив, имате и надокнаду за то и као симболичну поруку државе и града да су нам млади стручњаци итекако потребни да би изградили Србију и Пожаревац какав желимо да буду.“

Александар Симоновић начелник Градске управе рекао је да су ова лица распоређена у Одељења службе Градске управе где ће имати менторе који испуњавају услове за менторство:

Александар Симоновић – начелник Градске управе

“Данашњим потписивањем Градска управа наставила је са трендом ангажовања младих људи по основу стручне праксе обзиром да се у претходном периоду то показало као јако корисно и значајно. Имајући у виду да је на снази одлука о максималном броју запослених у јавном сектору ангажовање младих људи по овом основу и те како користи ГУ у извршењу свакодневних задатака. Са друге стране велики значај и корист је и за ове младе људе који код нас долазе као лица без радног искуства а за 12 месеци, колико траје овај програм, бивају лица са радним искуством које је вероватно једно од најзначајнијих у њиховим будућим професионалним каријерама. Истакао бих овом приликом и да су осморо људи који су пре пар дана окончали програм стручне праксе били одлични и од велике користи Градској управи те бих им се овим путем захвалио и поручио да Градска управа на њих неће заборавити.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић овом приликом се захвалио Градској управи Пожаревца и градоначелнику на одличној сарадњи на настављању програма стручне праксе. Он је још додао да Република Србија предузима читав низ мера када је у питању запошљавање људи, поготово у време пандемије корона вируса, тако да је стопа незапослености 7,3 посто, што је историјски резултат каже Мартиновић. Он је још подсетио да је покренут пројекат „Моја прва плата“ који има за циљ да се подстакне запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема с недостатком кадрова. Програм ће омогућити да се 10.000 младих људи у Србији са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства, оспособи за самосталан рад на конкретним пословима.

Подели са другима: Facebook Twitter