Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пројекат заштите животне средине

Прекогранична сарадња градова у Србији и Румунији

Предлози о концепцији Пројекта намењеног заштити животне средине, вредног око 2 милиона евра, били су тема састанка одржаног у просторијама Градског здања у Пожаревцу. Наиме, организован је први радни састанак за развијање предлога истраживачког пројекта у области заштита животне средине и одрживог развоја у областима Пожаревца и Мехединци, у циљу коришћења природних ресурса у оквиру Јавног позива Програма прекограничне сарадње ИПА ЦБЦ 2014-2020 Румунија – Србија.

Састанак о будућој сарадњи

Састанак о будућој сарадњи

Домаћини, представници Града Пожаревца су били Александар Ђокић, начелник Браничевског округа и Бисерка Стојковић, заменик начелника Градске управе Града Пожаревца са сарадницима, а гости су били др Стефан Имре , саветник амбасадора Румуније у Републици Србији, др инж. Родин Траицу, посланик Представничког дома Парламента Румуније , Ницолицеа Ливив, председник општине Турн Северин и остали блиски сарадници. Поред њих састанку су присуствовали и Зоран Вуковић, директор огранка Костолца за производњу угља ТЕ Ко Костолац и Зоран Станојевић, ЕПС ТЕКО, производњу енергије.

Састанак о будућој сарадњи

Састанак о будућој сарадњи

Тема састанка је по претходно упућеном Писмо о намерама о могућности приступу програму ИНТЕРРЕГ – ИПА ЦБЦ Румунија – Србија 2014-2020 и партнерству на преносу знања, које ће тежити ка проналажењу модерних решења како би се обезбедили услови за спровођење Директива ЕУ у домену животне средине, енергетског сектора и развијањем обновљивих извора енергије, а полазећи од сличних географских и природних потенција и угљенокопа у обе регије.

У складу са Просторним планом Града Пожаревца и Просторним планом подручја посебне намене Костолачког угљеног басена, где је велика пажња посвећена обновљивим изворима енергије, као великом потенцијалу, одлучено је да се настави сарадња на припреми предлога пројекта у којем ће носилац предлога пројекта бити општина Турн Северин, а Град Пожаревац је партнер. Укупна вредност пројекта, према досадашњим предвиђањима, износи око 2 милиона евра.

Подели са другима: Facebook Twitter