Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ završena je revijalnom predstavom pozorišta „Milivoje Živanović“, „Trag ljudskih zuba“ po tekstu Mirjane Ojdanić. Najbolja predstava, po odluci žirija je „Srpska drama“ koju je izvelo pozorište iz Krnjeva. Za najbolju glumicu smotre proglašena je Tamara Jovanović koja je tumačila ulogu Jelice u predstavi „Laža i paralaža“ OAP „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće.

Najbolji glumac smotre je Dragan Ivanković koji je tumačio ulogu Obrada Srećkovića u predstavi „Srpska drama“ pozorišta KUD „Obilić“ iz Krnjeva. Ivanković dolazi iz redova predstave koja je osvojila i zvanje Najbolja predstava festivala. Ovo delo Siniše Kovačevića u režiji Predraga Živanovića biće odigrano na zatvaranju 13. Smotre varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ u februaru sledeće godine.

zivka_2

Inače, predstava koja je zatvorila festival, „Trag ljudskih zuba“ je bila na repertoaru 2008. godine i prva je obnovljena predstava u novijoj istoriji našeg pozorišta. Taj potez menadžmenta pozorišta opravdale su sinoć glumice Snežana Mandrašević i Vesna Rajković koje su više od sat vremena držale kompletnu salu bez daha.

Predsednik UO Centra za kulturu i predsednik ovogodišnjeg žirija Slobodan Boba Stepić zahvalio se svim amaterskim pozorištima koja su dala svoj doprinos ove godine da dani posvećeni Živki Matić budu dostojni renomea naše velike glumice. Prenosimo i deo saopštenja žirija kojim su se osvrnuli na ovogodišnji festival.

– Prve večeri, predstava “Laža i Paralaža“ pored dobitnice titule Glumica festivala koja je pokazala da se uloga Jelice može odigrati na sasvim drugačiji način pokazala je i da pozorište iz Malog Crnića ima u svojim redovima glumački kapacitet da postavi bilo koji komad bez bojazni da za neku ulogu neće imati rešenje. Dan kasnije, pred nama je bila predstava koja je osvojila titulu najbolje i iznedrila najboljeg glumca, Dragana Ivankovića. Nije prevelika tajna glumačkog zanata da se taj uspeh može postići samo ukoliko imate sjajne igrače u svom timu, a predstava “Srpska drama“ i pozorište iz Krnjeva je delovala kao savršen skup onih koji su se za nijansu izdvojili od ostalih. Mišljenja smo da su majstorski izbalansirali i prikazali srpski humor kroz nekoliko generacija i svu tragediju ratova koji su se vodili na ovim prostorima. Treći dan festivala doneo nam je predstavu “Fajront“,amatera iz Boževca, oko koje smo možda i najviše većali ali koja je temom, igrom i sjajnom glumačkom podelom pokazala da joj predstoji dug pozorišni život i publika koja će nakon odgledane predstave izlaziti iz sale i nasmejana i zamišljena. Nakon nje, došao je klasik našeg najvećeg komediografa Nušića, “Narodni poslanik“. Predstava je imala izvanredan tempo i ravnomernu uzlaznu putanju te je kulminirala na kraju uz utisak da bi i sam Branislav Nušić, da je živ, te večeri izašao nasmejan iz sale prepričavajući replike i glumačke pokrete. Čestitke koprodukciji Doma kulture Staro Selo i Kruševo. Poslednja predstava festivala, “Nemam da platim i neću da platim“ je samo potvrdila ono što smo već znali, da nam iz Petrovca dolaze ozbiljne predstave sa ozbiljnom produkcijom i nadahnutim glumcima, majstorima svog zanata. Na tom podneblju se smene glumačkih generacija ne osećaju, upravo zbog vizije koju tamošnji kulturni radnici imaju. Pomenuta predstava je samo dokaz svega toga a to poslednje veče je nama koji smo bili u žiriju bila samo jedna glavobolja više u veoma teškom zadatku koji smo dobili, izabrati najbolje. – navodi se u delu saopštenja žirija koji je ove godine bio u sastavu Slobodan Boba Stepić, dramski umetnik i predsednik UO CZK, Marina Vasić, prof. ruskog jezika i Saša Stojadinović, novinar.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter