Почетак » Актуелно » О Граду
 

За што ефикаснију Градску управу

Седница Скупштине града Пожаревца

Настојања да се обезбеди што ефикасније функционисање Градске управе и поред актуелних рационализација запослених као и програми рада јаних установа биле су централне теме седнице Скупштине града Пожаревца којом је председавао Бане Спасовић. На почетку овог заседања, одборницима је саопштено да су поједини чланови локалног парламента променили страначку припадност што је био случај и на неким од претходних седница.

Бане Спасовић и Милић Јовановић

Бане Спасовић и Милић Јовановић

У наставку седнице вођена је расправа о извештају о раду Градске управе Пожаревца на који су имали примедбе представник ЛДП Драган Радосављевић и демократа Бобан Огњановић.

Образложење је дала заменица начелника Градске управе Бисерка Стојковић која се овом приликом осврнула и на рационализацију запослених у Градској управи. Изнела је пример Одељења за урбанизам које има само 16 запослених а само четворо њих обавља извршилачке послове. Посао и надлежности Одељења се свакодневно повећавају, а према подацима из 2015. године, у Градској управи је било запослено 187 лица на неодређено време. Ради се отежано због недовољног броја радника, а споменула је и то да Град тренутно има само два грађевинска инспектора, што је недовољно за овај обим послова.

Одборници

Одборници

Шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Пожаревца Верољуб Арсић, дотакао се теме кредита, који је Град својевремено подигао за покривање дефицита буџета. -Подсетићу да смо подигли један потпуно непотребан кредит у време када је градоначелник био Миодраг Милосављевић. Наводно, кредит је узет ради ликвидности буџета. Динар од тог кредита није потрошен. Кажу да смо имали јако повољну камату, чини ми се да је реч о неких 5,5 посто на годишњем нивоу, али нико не каже колико смо на динарском нивоу вратили. Споменућу и садашњи проблем рационализације запослених. Не може нико да каже да је ова скупштинска већина одговорна за стање у којој се Управа тренутно налази. Закон посебно третира запослене у јединицама локалне самоуправе или државној управи. Они имају посебна права и јако је тешко ослободити се оних људи, код којих не постоји оправданост у опису њиховог радног места. О томе како се раније водила брига о запосленима, говори и пример да имамо само два грађевинска инспектора. Не желим да неко изгуби посао због погрешног вођења политике деценијама у овом граду. Морамо пронаћи начина да Управу учинимо ефикаснијом. Сматрам да Град Пожаревац мора да се финансира из реалних сектора, у које између осталог спадају и „Аррива”, “Бамби”, као и неколико мањих производних предузећа. Нико до сада није ни покушао да повећа реални сектор и то је проблем, који овај град има, а ми ћемо се потрудити да ову ситуацију решимо, односно исправимо, рекао је Арсић.

Након обраћања шефа Одборичке групе СНС, самостални одборник, некадашњи градоначелник Миодраг Милосављевић одговорио је на прозивке, односно на упућене критике   поводом својевременог задуживања Града. -Када смо преузели власт у Пожаревцу имали смо дефицит у буџету, мислим да је било речи о 80 или 90 милиона динара. Трансфери из Републике Граду Пожаревцу, као и осталим градовима у Србији били су умањени. Град је у буџету имао један изузетно велики дефицит, иако је са друге стране бележио суфицит, али су то била средства из Еколошког фонда за заштиту животне средине и Фонда за развој која су морала да се троше наменски. Новац из Еколошког фонда не може се користити за асфалтирање путева, тротоара, за улично осветљење, уређење терена…Да смо трошили новац из еколошких фондова то би предстаљало ненаменску потрошњу. Зато смо морали да одлучимо, или ћемо подићи кредит или се Град неће развијати. Године 2009. у Скупштини је већина била за то да се кредит подигне, сећам се да је одборник Верољуб Арсић и тада био против тога, одлука је донета, она је законита, спроведена је затим јавна набавка, и кренуло се у реализацију бројних пројеката. Кредит је одобрен у висини од 365 милиона динара, Град је за инвестиције повукао 324 милиона. Једино што није урађено јесте Депо Историјског архива код старе касарне, јер је пропала јавна набавка, а самим тим истекло је и време за повлачење средстава по овом кредиту. Сва средства која смо подигли, искористили смо, рекао је Милосављевић. Већином гласова одборници су усвојили извештај о прошлогодишњем раду Градске управе Пожаревца, а потом без дискусије усвојен је и извештај о раду Градског правобранилаштва.

Јелена Вуказић именована за директорку ТО

Јелена Вуказић

Јелена Вуказић

Последња тачка дневног реда Скупштине односила се на разрешења и именовања па је за директорку Туристичке организације, на период од четири године, именована Јелена Вуказић која је ту функцију обављала као в.д. директора. Она се на том месту налазила од децембра прошле године од када је, за врло кратко време, показала одличне резултате што се могло видети већ током новогодишњих празника када је град после више година адекватно и атрактивно  украшен те су бројни житеља Пожаревца и околине Нову Годину дочекали на главном варошком  тргу. Јелена Вуказић је дипломирани филолог за кинески језик. Радила је као професор и потпредседник програма за енглески језик на Колеџу за информациону технологију и бизнис администрацију у провинцији Ђјангсу у НР Кини и као туристички стручњак у Виминацијуму.

Одборници су продужили мандат в. д. директора Дома здравља Драгану Ракићу. Дужности су разрешени, а потом именовани нови чланови једног броја упавних, назорних и школских одбора и Изборне комисије.

Скупштина је на овом заседању дала и сагласности на програме и планове рада установа за 2016. годину. Прихваћени су програми и планови Предшколске установе “Љубица Вребалов”, Фондације Миленин дом-Галерије Милене Павловић Барили, затим Историјског архива, Туристичке организације, Културно-спортског центра, Здравствене установе “Апотека Пожаревац”, Народне библиотеке “Илија М. Петровић”, Дома здравља, Центра за социјални рад, Центра за културу и Градског женског хора “Барили”.

Одборника ЛДП Драгана Радосављевића интересовало је на који начин пожаревачка Апотека прикупља медицински отпад, док је план Центра за социјални рад оценио као врло оскудним. Образложења и одговоре на ова питања дали су директори мр пх Небојша Јорговановић и Бранислав Поповић.

У наставку донете су следеће одлуке: о коришћењу делова обале и водног простора на делу унутрашњих вода на територији Градске општине Костолац, о организацији рада доктора медицине за стручно утврђивање времена и узрока смрти лица умрлих ван здравствене установе, о измени и допуни одлуке о оснивању Туристичке организације Пожаревац, а дата је и сагласност на измене Статута ТО, која ће се звати „Туристичка организација Града Пожаревца” или скраћено ТОГП. Одборници су се сагласили и око употребу имена Града Пожаревца у називу Џудо клуба.

 

Подели са другима: Facebook Twitter