Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржана трибина „Прошлост кад проговори – хероји са Кошара“

У Великој сали Центра за културу одржана је трибина под називом „Прошлост кад проговори – хероји са Кошара“.

Трибину су организовали Удружење ветерана „Кошаре“, Завичајно друштво Срба са Косова и Метохије и Град Пожаревац.

Трибина под називом „Прошлост кад проговори – хероји са Кошара“ има за циљ да учврсти сећања и поштовања које су својом жртвом заслужили сви хероји са Кошара, страдали, али и они који су преживели тај пакао и могу да причају какав је осећај када знају да нема даље јер је иза Србија.

На трибини се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Период иза нас обележио многе тренутке када смо, као средина у којој живе грађани са јаким патриотским осећањима, подсећали нашу децу на хероје из прошлости. Током децембра прошле године смо у срцу Пожаревца, у Сунчаном парку који се налази у нашој непосредној близини, открили спомен плочу у знак сећања на нашег војника Душана Тасића који је дао свој живот бранећи Србију на Косову и Метохији. Већ у априлу ове године, настављајући да ојачавамо културу сећања на оне који су нас задужили, подигли смо у градској општини Костолац и спомен обележје палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године. Оба места сећања на наше страдале ратнике подигли смо уз помоћ државе која нас је подстицала да кренемо овим путем захвалности за нове косовске мученике. Користим прилику да се захвалим свима што су дошли на ову трибину уз молбу да све што на њој будете чули, пренесете свима, а нарочито млађим суграђанима.”

На трибини су говорили потпуковник Срђан Николић који је био командир прве хаубичке батерије 122, као и Слађана Зарић, ауторка филма „Ратне приче са Кошара“ и Иван Антић, учесник битке.