Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Održana tribina „Prošlost kad progovori – heroji sa Košara“

U Velikoj sali Centra za kulturu održana je tribina pod nazivom „Prošlost kad progovori – heroji sa Košara“.

Tribinu su organizovali Udruženje veterana „Košare“, Zavičajno društvo Srba sa Kosova i Metohije i Grad Požarevac.

Tribina pod nazivom „Prošlost kad progovori – heroji sa Košara“ ima za cilj da učvrsti sećanja i poštovanja koje su svojom žrtvom zaslužili svi heroji sa Košara, stradali, ali i oni koji su preživeli taj pakao i mogu da pričaju kakav je osećaj kada znaju da nema dalje jer je iza Srbija.

Na tribini se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da je:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Period iza nas obeležio mnoge trenutke kada smo, kao sredina u kojoj žive građani sa jakim patriotskim osećanjima, podsećali našu decu na heroje iz prošlosti. Tokom decembra prošle godine smo u srcu Požarevca, u Sunčanom parku koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini, otkrili spomen ploču u znak sećanja na našeg vojnika Dušana Tasića koji je dao svoj život braneći Srbiju na Kosovu i Metohiji. Već u aprilu ove godine, nastavljajući da ojačavamo kulturu sećanja na one koji su nas zadužili, podigli smo u gradskoj opštini Kostolac i spomen obeležje palim borcima u otadžbinskim ratovima od 1990. do 1999. godine. Oba mesta sećanja na naše stradale ratnike podigli smo uz pomoć države koja nas je podsticala da krenemo ovim putem zahvalnosti za nove kosovske mučenike. Koristim priliku da se zahvalim svima što su došli na ovu tribinu uz molbu da sve što na njoj budete čuli, prenesete svima, a naročito mlađim sugrađanima.”

Na tribini su govorili potpukovnik Srđan Nikolić koji je bio komandir prve haubičke baterije 122, kao i Slađana Zarić, autorka filma „Ratne priče sa Košara“ i Ivan Antić, učesnik bitke.