Почетак » Актуелно » Култура » О Граду
 

Завршен „Виминацијум фест“

Концертом синфонијског оркестра „Гвардија“, који је одржан у Маузолеју Археолошког парка Виминациум, завршен је овогодишњи позоришни фестивал “Виминациум – митови стари нови”.

Стручни жири који је радио у саставу Дарко Недељковић, сценограф, Миран Хајош, продуцент и Снежана Тришић, редитељка донео је одлуку да за најбољу представу фестивала прогласи “Шкофјелошки пасијон”, у режији Јернеја Лоренција, Прешерновог гледалишча из Крања и Местног гледалишча из Птуја, Словенија.

Награда за најбољег глумца фестивала додељена је Соњи Исаиловић и Бојани Милановић за улогу Џенис Џоплин у представи “Ко је убио Џенис Џоплин?” у режији Соње Петровић, Српског народног позоришта, Нови Сад.

Виминацијум фест затворио је градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је и уручио награде победницима:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Виминацијум фест, успео је да за само три године свог постојања на најлепши могући начин покаже оправданост одлуке да га покренемо. Већ познат по великом броју позоришних сусрета, Пожаревац је одлучио да искористи овај феноменални простор и његову посебну енергију и да оживи сцену у некада значајном граду Римског царства. Судећи по утисцима вас публике, као и уметника који су ове, али и претходних година играли своје представе, управо оне имале су неку посебну драж и вредност на овој сцени. Иако су раскошне кулисе, сценографија и прелепи објекти позоришних храмова мање важни од глумачког умећа, ипак је Виминацијум фест један од оних сусрета који доказују да окружење може итекако да помогне. Мислим да о окружењу у коме се данас налазимо не треба трошити речи, јер је ово место које су људи давно одабрали да у њему живе, у њему се рађају, радују, тугују и умиру. Све те ставке у животу сваког људског бића описује и њиме се бави театар, тако да смо вечерас сви помало помогли да, поред археолога, и сами дамо допринос оживљавању Виминацијума. Желим да се посебно захвалим и свим позоришним кућама које су учествовале ове године у стварању нових и подсећању на старе митове. Велико хвала и организаторима, свим људима који су својим знањем и умећем учинили да овогодишњи фестивал буде беспрекоран и у техничком смислу. Сматрам да је селекција и трећег „Виминацијум феста“ била без грешке, те сам уверен да се сви заједно радујемо и наредном, радознали кога ћемо тада видети на овој сцени.”