Home » Featured
 

(Srpski) Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga” u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, svečano je otvorena u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa komandantom Garde Vojske Srbije general-majorom Milomirom Todorovićem.

Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.

Izložbu je otvorio komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović, koji je, između ostalog, podvukao značaj ovog arhivskog projekta, ujedno predajući knjigu “Za kraljeve gardiste” iz 1921. godine, Istorijskom arhivu Požarevac, u znak sećanja na boravak u Gardi i uspešnu saradnju.

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima-cirada, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinških predstavnika vlasti; fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa; fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije ekshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica.

Izložba gostuje u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu do sredine aprila 2018. godine.

Share: Facebook Twitter